Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Ciasto z porzeczkami

Sezon na porzeczki oficjalnie uważam za otwarty! Podobno królują nie tylko na stołach, ale też na Instagramie – choć ja tego nie zauważyłam – napisała mi jedna z moich obserwatorek. Fakt, są bardzo fotogeniczne :) Mam to szczęście, że rosną u naszej babci w ogródku :) Razem z Zuzą wczoraj zerwałyśmy pełny koszyczek, a chwilę później zrobiłyśmy ciasto z porzeczkami, które zniknęło w mig. Na szczęście porzeczek mamy pod dostatkiem i pewnie na dniach upieczemy kolejne. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a czas pieczenia wynosi 40 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Wygląda obłędnie i tak samo smakuje.
 
Składniki:
 
– 200 g masła 
– 4 jaja
– 20o g cukru
– 200 g mąki tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– sok z jednej cytryny
– ok. pół kg porzeczek
– cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
 
1. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy mikserem pianę na sztywno.
 
2. Masło ubijamy mikserem do białości, a gdy będzie gotowe, cały czas mieszając dodajemy po 1 żółtku naprzemiennie z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
 
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Kolejno do utartej masy dodaję po łyżce piany i mąki z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na końcu dodaję sok z cytryny i całość mieszam.
 
4. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Następnie układam owoce i delikatnie mieszam. Ciasto pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.
 
5. Na końcu – po całkowitym wystudzeniu ciasta, wyjmujemy je na paterę, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
 
Nasze ciasto zniknęło po 5 minutach. Ciekawa jestem jak będzie u Was :)
 
SMACZNEGO!
 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 Ciasto z porzeczkami 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
 

1,236 total views, 1 views today

13 Komentarze

  1. Wygląda obłędnie pięknie! :)

  2. Wygląda super i pewnie też tak smakuje!

  3. Wygląda niezwykle smakowicie! Na pewno spróbuję!

  4. Uwielbiam ciasta z porzeczkami. Dzięki ich kwaskowi ciasta nie są przytłaczająco słodkie :)

  5. Mniam! Wygląda obłędnie!

  6. Angelika

    Ciasto niby z czerwonymi porzeczkami, a w składnikach porzeczek brak za to są truskawki, których już prawie nie ma :)

  7. Chyba się skuszę :)

  8. Pysznie wygląda to ciasto, mniam mniam, pozdrawiam.

  9. Pycha, zrobione i smakuje wyśmienicie. Na szczęście udało mi się jeszcze kupić w sklepie porzeczki.

    PS. Fajnie piszesz. Ja dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że się rozkręcę:) Będę zaglądała często po więcej przepisów.

  10. Uwielbiam brownie. Ostatnio jednak postanowiłam ograniczyć się do słodkości, bo pupa rośnie. Patrząc jednak na to Twoje ciasto, chyba ulegnę pokusie. :-) Ładnie to tak kusić?. :-) :-)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.