Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii z parmezanem to zdrowe rozwiązanie dla smakoszy frytek i osób dbających o linię. Dobre jako przekąska lub dodatek do obiadu. U nas cieszyły się ogromnym powodzeniem ;) Frytki z cukinii idealnie komponują się z delikatnym sosem jogurtowym. Nawet dbając o zdrową dietę można sobie pozwolić na takie frytki! Do ich przygotowania nie używamy nawet grama tłuszczu, a smakują wyśmienicie!

Składniki (2 małe porcje):

– 1 duża cukinia

– pół szklanki bułki tartej

– 3/4 szklanki startego parmezanu

– 2 jaja

– małe opakowanie jogurtu naturalnego

– 1 mały, świeży ogórek

– łyżeczka musztardy

– sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

– Umytą cukinię kroimy na słupki (tak, aby przypominały frytki). Bułkę tartą mieszamy z parmezanem, solą i pieprzem. 

– Do miski z roztrzepanym jajkiem wkładamy słupki z cukinii i dokładnie mieszamy.

– Kolejno cukinię przekładamy do miski z bułka tartą i parmezanem. Dokładnie je w tej bułce obtaczamy. 

– Cukinię w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

– Frytki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Sos:

– jogurt naturalny mieszamy z przyprawami (solą pieprzem i oregano), musztardą i startym na tarce ogórkiem. Można dodać też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz kilka kropel cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z gorącymi frytkami.

Smacznego! 

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

#zdrowyczwartek #glodnizmian

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

812 total views, 1 views today

16 Komentarze

  1. Na pewno zrobię ale w sezonie letnim :)

  2. Czy frytki wychodzą chrupiące? Pomysł bardzo fajny :-)

  3. Z cukinii jeszcz nie robiłam, jakoś zawsze wydawało mi się, że jest zbyt mokrym warzywem, ale może kiedyś spróbuję :)

  4. Zatem do batatów, selera i buraków dołączę cukinię :)

  5. Nie próbowałam jeszcze frytek z cukinii, ale chętnie spróbuję. Póki co królują u mnie bataty ;)

  6. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno w sezonie wrócę po przepis:-)

  7. Wyglądają baaaardzo apetycznie :) Do tej pory robiłam jedynie tradycjne lub te z batatów ale na pewno skusze się na te z cukinii :)

  8. Chyba jutro polecę do sklepu po wszystkie składniki, bo frytki na zdjęciach wyglądają smakowicie, a przepis wydaje się bardzo prosty :D Piękne zdjęcia!

  9. Łoł! Jak one apetycznie wyglądają! Widziałam jeszcze frytki z marchewki buraków i batatów. Zawsze ślinka mi cieknie, gdy patrzę na takie warzywne frytasy. Muszę w końcu się ogarnąć i coś takiego zrobić, choć jesli chodzi o bataty, to mnie postraszyli, że się łatwo rozwalają.

  10. Już nie mogę doczekać się sezonu, żeby wypróbować Twój przepis! Mniam! :)

  11. Lubię cukinię i lubię frytki, więc muszę wypróbować to połączenie :)

  12. Ciekawy pomysł na zdrową przekąskę, widziałam już cukinie w naszym warzywniaku więc trzeba będzie przetestować rozwiązanie.

  13. No coś takiego to widzę zdecydowanie pierwszy raz. Świetny pomysł! Niedługo akurat cukinie będą „w obrocie” to się na coś takiego skuszę.
    Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.