Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Chłodnik z botwinki

Idealny na upały! Klasyczny, zimny i pyszny! Podrzucam Wam dziś, sprawdzony wielokrotnie przepis na chłodnik z botwinki. Przygotowuje się go bardzo szybko – czyli tak jak lubię. To danie wielokrotnie podczas upałów, zdecydowanie będzie gościć na naszym stole. Chłodnik można podawać z jajkiem na twardo lub z opieczoną bagietką.

Składniki – na ok. 6 porcji:

– botwinka z buraczkami

– 1 litr maślanki

– 1 łyżka koperku

– 1 łyżka szczypiorku

– 5 rzodkiewek

– 1 ogórek

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz do smaku

– jajka na twardo/ bagietka

Chłodnik z botwinki

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy wywar – przez 15 minut w 1,5 szklanki wody, na małym ogniu gotujemy obrane i pokrojone w kostkę buraczki oraz łodyżki botwiny. 2-3 minuty przed końcem gotowania do garnka dorzucamy pokrojone liście botwinki. Delikatnie solimy i pieprzymy w trakcie gotowania. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

2. W międzyczasie na grubych oczkach tarki ścieramy obranego ogórka i rzodkiewki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. 

3. Kolejno do wystudzonego wywaru dodajemy maślankę oraz przygotowane wcześniej pokrojone i starte warzywa. Doprawiamy wg gustu. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem lub opieczoną bagietką.

SMACZNEGO! :)

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

261 total views, 5 views today

19 Komentarze

  1. Uwielbiam chłodniki :) A botwinki nie jadłam 100 lat. Dziękuję za przypomnienie. Bardzo apetyczne zdjęcia tak przy okazji.

  2. Wygląda prześliczne i chyba jutro zrobię. Dzięki za inspirację, jeśli smakuje tak jak wygląda to ja już stąd wychodzę bo o tej porze nie powinnam patrzeć na jedzenie :D

  3. Nie przepadam za chłodnikami, ale muszę przyznać, że robisz cudowne zdjęcia.

  4. Uwielbiam botwinkę, niestety u mnie jest z nią problem ;(

  5. wygląda przepysznie
    aż chce się wypróbować ten przepis jak najszybciej

  6. A wiesz, że ja chyba nigdy jeszcze nie jadłam chłodnika? Muszę nadrobić zaległości!

  7. Uwielbiam botwinkę i zawsze zjadam ją ze smakiem. Twoja cudnie się prezentuje ;)

  8. Mój jest nieco inny, ale i taki bym zjadła <3 Następnym razem dodam też czosnku – może jakoś poprawi smak :)

  9. Jak znalazl! :) Teraz jest na to sezon!

  10. Dziękuję za przepis. Wstyd się przyznać ale mam 29lat i jeszcze nigdy nie jadłam chłodnika z botwinki. Twój przepis i zdjęcia mnie bardzo zachęciły.

  11. Nigdy w życiu jeszcze nie jadłam chłodnika :O

    Pozdrawiam!

  12. Klasyka botwinkowa, idealna na upalne letnie dni :)

  13. Przepis świetny, serwetki też 🙂 Mam identyczne, te z
    Niebieskim paseczkiem 🙂

  14. Chłodnik z botwinki to zawsze u nas hit lata :)

  15. Chłodników zbytnio nie lubię, ale za to za botwinką przepadam! :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.