Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Przepis na pyszne frytki z batatów

Przez ostatnie miesiące moja dieta bardzo odbiegała od ideału. Już jakiś czas temu postanowiłam to zmienić, były chęci, gorzej z realizacją. Mimo wszystko próbuję, robię nowe, zdrowsze posiłki. Były frytki z cukinii, czas na bataty. Zachęcający jest fakt, że są one podobne do oryginału, lecz są o niebo zdrowszą alternatywą dla zwykłych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Frytki z batatów pieczemy w piekarniku, dodajemy ulubione przyprawy i podajemy z pysznym dipem jogurtowym z czosnkiem i zielonym ogórkiem. Mmm! Spróbujcie sami! Podsyłam przepis ;)

 Frytki z batatów

Składniki (porcja dla 1 osoby):

– 2 małe bataty

– łyżeczka wędzonej papryki

– łyżeczka suszonej cebuli

– łyżka oliwy z oliwek

Sos:

– małe opakowanie ok. 190 g jogurtu naturalnego

– ząbek czosnku

– świeży ogórek

– pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

– bataty obieram i kroję w paski (na kształt frytek),

– dzielę je na dwie porcje. Jedną doprawiam papryką wędzoną, drugą posypuję suszoną cebulą. Dodaję oliwę z oliwek, całość mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,

– frytki piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Sos:

– ogórka ścieram na tarce i dodaję go do jogurtu. Kolejno dokładam przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. I to wszystko.

Frytki z batatów podajemy z dipem czosnkowo-ogórkowym. Palce lizać!

SMACZNEGO! :)

Frytki z batatów

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

169 total views, 1 views today

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.