Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

by Agnieszka
Bruschetta
Wyśmienite i proste do wykonania danie pochodzące z Włoch. Bruschetta jest to po prostu grzanka. Jej podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą z oliwek z rozdrobnionym, świeżym czosnkiem. Moja wersja to świeże pomidory i mozzarella, choć istnieje mnóstwo wariantów na to danie. Bruschetta z pomidorami kojarzy mi się ze słonecznym i ciepłym latem. Mam nadzieję, że będę miała okazję kiedyś spróbować tej oryginalnej bruschetty w prawdziwej, włoskiej knajpce.
 

Skład (2 porcje):

 
 bagietka – 8 – 10 kromek
– mozzarella
– pomidory suszone 4 – 5 szt.
– kapary ok. 4 – 5 szt.
– pomidor – 1 średni
– oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki
– czosnek 3 – 4 ząbki
– bazylia, oregano, pieprz, sól – do smaku
 

Sposób przygotowania:

 
Przeciskam przez praskę obrany czosnek, mieszam z oliwą i smaruję przygotowane kromki. Pomidora obieram ze skórki – zanurzam we wrzątku na 1 minutę, następnie chłodzę chwilkę pod zimną wodą. Obranego pomidora kroję w kostkę, dodaję kapary, bazylię, oregano, pieprz i sól. Całość mieszam i nakładam na 4 kromki.
 
Mozzarellę kroję w kostkę i mieszam z również pokrojonymi suszonymi pomidorami. Po wymieszaniu nakładam na pozostałe kromki pieczywa. 
 
 Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym na 180°C na około 5 – 7 minut. Danie jest idealne na przekąskę jak również i na kolację :)
 
SMACZNEGO!
 
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
 
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

4 komentarze

Anonymous 15 stycznia 2014 - 15:28

Smakowicie wygląda!:)

Reply
Anonymous 17 stycznia 2014 - 22:13

I świetnie smakuje, bo robiłam ;). Czekam na więcej przepisów.

Reply
Marta mamawbiegu.pl 11 marca 2015 - 08:10

Bruschetty często goszczą na moim stole, szczególnie jak wpadną niezapowiedziani goście. Moje trochę się różnią, jest w nich oczywiście pomidor i mozarella, ale ja mieszam składniki z oliwą, pesto i czosnkiem i dopiero wykładam na bagietkę. Dziś mnie zainspirowałaś do tych z suszonymi pomidorami. Już nie mogę się doczekać niezapowiedzianych gości :) przepis wypróbuję na pewno!

Reply
Agnieszka 11 marca 2015 - 08:16

Marta w takim razie ja koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)!

Reply

Zostaw komentarz