Placuszki jabłkowe są prostym i szybkim daniem do wykonania. Możemy je serwować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Ja zrobiłam je wczoraj na obiad i nie chwaląc się oczywiście :), wyszły pyszne! Połączyłam je z cukrem pudrem i dżemem z czarnych porzeczek.
Skład na ok. 10 porcji:
– 2 jaja
– niepełna szklanka mleka
– szklanka mąki
– 2 jabłka
– szczypta proszku do pieczenia
– szczypta soli
– olej do smażenia
– dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony
– cukier puder.
Sposób przygotowania:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam mikserem – choć niekoniecznie, ale dzięki temu placuszki będą puszyste. Do ubitych białek dodajemy po kolei żółtka, mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników dodajemy pokrojone w plasterki lub kostkę jabłka i delikatnie mieszamy łyżką całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie formujemy łyżką małe placuszki i smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony do uzyskania złotego koloru. Gdy będą gotowe wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem (ja przesiewam cukier puder przez sitko z małymi dziurkami). Możemy je podać także z dżemem. Gotowe!
SMACZNEGO :)
2 komentarze
Pychotki :D Ale ja tam wolę stylizacje no i dalej niecierpliwie czekam na ten post o Tobie :) Pozdrawiam Ż.
:)