Świąteczne ciasteczka

by Agnieszka
 Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na świąteczne ciasteczka, które są kruche i maślane. Można je dekorować w dowolny sposób wykorzystując np. kolorowy lukier, czekoladę (białą, gorzką), wiórki kokosowe itd. Ciasteczka tego typu robiłam pierwszy raz, może nie wyszły idealne, ale na pewno są świąteczne i pyszne :)
 
Składniki na ok. 15 sztuk:
 
– 150 g miękkiego masła
– 50 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej tortowej
– 75 g mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
 
– szklanka cukru pudru
– 5 – 6 łyżek wody lub soku z cytryny
 
oraz:
foremki w różnych kształtach
 
Sposób przygotowania:
 
1) Masło ucieram mikserem razem z cukrem pudrem przez ok 7 minut. Dodaję przesianą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuję przez chwilę lub wygniatam ciasto ręką łącząc składniki w kulę. Następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. 
 
2) Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 0,5 cm, podsypuję stolnicę mąką. Foremkami lub specjalnym wałkiem z różnymi kształtami wycinam ciasteczka, robię dziurki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut. Kolejno zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze przez 5 – 7 minut, aż ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru.
 
3) Lukier: cukier puder łączę z wodą, mieszam uzyskując gęsty lukier i dekoruję ciasteczka. Gdy lukier zastygnie przewiązuję ciasteczka czerwoną wstążką. Można wykorzystać je do dekoracji domu lub choinki lub po prostu je skonsumować :)
 
 
SMACZNEGO!
 

Może Ci się również spodobać

3 komentarze

Anonymous 3 grudnia 2013 - 16:15

Wyglądają pysznie :)

Reply
Agnieszka Czaja 5 grudnia 2013 - 11:23

Takie też są :)

Reply
Anonymous 5 grudnia 2013 - 12:09

Oj a co tak ostatnio mało o Tobie?

Reply

Zostaw komentarz