Leczo z kurczakiem i warzywami

by Agnieszka

Leczo jest daniem bardzo łatwym do przygotowania, zawsze smaczne i nie może się nam nie udać! Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do ryżu i makaronu. Bomba witaminowa – dzięki dużej ilość warzyw. Spróbuj przygotować je według mojego przepisu, a sukces kulinarny gwarantowany! ;)

Składniki na ok. 8 porcji:

Pierś z kurczaka – 1 duży filet
Pomidor – 2 duże
Cukinia – 6 sztuk
Cebula – 1 duża
Papryka – 3 czerwone i żółta
Koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżeczki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Pieprz, sól, papryka słodka, czosnek do smaku 

 
Sposób przygotowania:

Umytą pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i czosnkiem i podsmażamy na oleju – całe danie będzie przygotowywane w jednym garnku. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona. Pomidora również obieramy ze skóry, a z papryki usuwamy nasiona. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki. Do podsmażonego kurczaka dodajemy po kolei cebulkę – dusimy parę minut, następnie paprykę, pomidora i cukinię. Całość podlewamy ok. ½ szklanką wody i dusimy wszystko do miękkości. Dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gotowe! :)

Wskazówka! Leczo można zamrozić.

SMACZNEGO !

Może Ci się również spodobać

10 komentarzy

Anonymous 22 lutego 2014 - 16:54

Dzięki za przepis;)! Ja na pewno zrobię z ryżem to danie. Pozdr. Jagoda

Reply
Agnieszka Czaja 23 lutego 2014 - 20:38

Smacznego! :)

Reply
Anonymous 22 lutego 2014 - 20:22

Ładne zdjęcia, czekam teraz na przepis na deser ;)

Reply
Agnieszka Czaja 23 lutego 2014 - 20:37

Będzie niedługo! ;)

Reply
Anonymous 23 lutego 2014 - 20:21

Robię podobne danie, tyle że z indykiem i dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę. Polecam :)

Reply
Agnieszka Czaja 23 lutego 2014 - 20:37

Wypróbuję następnym razem :)

Reply
Ewelina B 24 lutego 2014 - 09:41

Mmm uwielbiam leczo i wszystkie potrawy z papryką w roli głównej, wczoraj była u mnie zupa z papryki pieczonej no a dziś, cóż chyba leczo :)

Reply
Agnieszka Czaja 24 lutego 2014 - 10:06

Zupy z papryki pieczonej jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :) Masz jakiś sprawdzony przepis? ;)

Reply
Anonymous 25 lutego 2014 - 22:08

To ulubione dane mojego męża ale tylko z kielbaska. Jak dla mnie to twoj przepis jest super bo nie znoszę tłustego mięsa.

Reply
Marta Skowronek 26 czerwca 2014 - 10:39

Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

Reply

Zostaw komentarz