Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Pieczony łosoś z dipem serowym

 
Pieczony łosoś jest szybkim i pysznym daniem dla całej rodziny. Łososia, który robi się 15 minut w piekarniku możemy podać z różnymi dodatkami, moja propozycja to pieczone ziemniaczki, dip serowy i pomidorki koktajlowe. Przygotowanie pieczonych ziemniaczków zajmuje prawie godzinę, ale warto na nie czekać :) Jeśli nie mamy czasu, to danie możemy podać z ziemniakami gotowanymi lub z ryżem, będzie równie pyszne! 
 
Składniki (2 porcje):
 
– filet z łososia ok. 300 g
– sól 
– pieprz
– masło 1 łyżeczka
– pomidorki koktajlowe
– cytryna
– ziemniaki 6 – 7 sztuk
– oregano 3 – 4 łyżeczki
– papryka słodka 1 łyżeczka
– czosnek 2 ząbki
– oliwa z oliwek extra virgin 3 łyżki
– ser pleśniowy Lazur
– 100 ml gęstej śmietany 18% 
 
Sposób przygotowania:
 
Ziemniaczki pieczone: 
 
– ziemniaki obieramy i kroimy na ok. 3 – 4 cm kawałki. Ziemniaki należy opłukać i zalać zimną wodą, następnie posolić (1 łyżeczką) i zagotować. Zmniejszamy ognień i gotujemy ziemniaki przez ok. 5 minut.
– w międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (z termoobiegiem).
– ziemniaki należy odcedzić i wsadzić z powrotem do garnka w którym się gotowały. Polewamy je oliwą z oliwek (3 łyżki), dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posypujemy oregano i papryką słodką, całość delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie ziemniaki pokryły się użytymi przez nas przyprawami.
– ziemniaki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia lub duży talerz żaroodporny i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, ziemniaki przewracamy na drugi bok i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i dalej pieczemy przez 10 minut. Następnie należy ziemniaki znów przemieszać i piec kolejne 10 minut do uzyskania złotego koloru. Jeśli pieczemy łososia musimy go umieścić w piekarniku na ok. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku także przez 15 minut – wsadzamy je do piekarnika razem z łososiem.
 
Łosoś:
 
– nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Filety należy oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowany filet układamy skórką do dołu w folii do pieczenia, dodajemy łyżeczkę masła, końce folii zamykamy, a górę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Jeśli pieczemy razem z ziemniakami, łososia dodajemy na 15 minut przed końcem pieczenia.
 
Dip serowy:
 
– do rondelka wkładamy pokrojony w kostkę ser lazur, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając – do rozpuszczenia się sera, kolejno dodajemy śmietanę, szczyptę pieprzu oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość mieszamy i kotujemy ok. 3 minut.
 
Moja propozycja podania: łosoś pieczony z cząstką cytryny, podany z chrupiącymi ziemniaczkami, pomidorkami koktajlowymi i dipem serowym.
 
 
 
 
 
15 minut przed końcem pieczenia ziemniaczków wkładamy łososia do piekarnika. Ziemniaki piekę na górnej półce w piekarniku, gdy są już prawie gotowe a zaczynam piec łososia, ziemniaczki przekładam piętro niżej. Razem z łososiem wkładam do pieczenia także pomidorki koktajlowe. 
 
 
Mój pomocnik :)
 
 
  
SMACZNEGO!
 

1,812 total views, 2 views today

3 Komentarze

  1. Anonymous

    Jedzonko pewnie pyszne aż sama bym takie coś zjadła ale Twoja córcia i tak jest najlepsza :)

  2. :) tak, zawsze mogę liczyć na jej pomoc :)

  3. Anonymous

    Jak zwykle pyszności u Ciebie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. A pomocnik, super :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.