Myślisz, że nie da się urozmaicić tradycyjnego rosołu? Oto alternatywa – smaczne danie z mięsem drobiowym i kaszą kuskus. Doskonale rozgrzewające danie na zimne dni.
Składniki:
– pierś z kurczaka, 2 skrzydełka z kurczaka
– włoszczyzna: 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula
– 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
mięso płuczemy pod zimną wodą, warzywa obieramy – im więcej warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Do garnka wlewamy zimną wodę – ok. 2,5 l, dodajemy mięso, gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Zdejmujemy pianę powstałą podczas gotowania. Kolejno dodajemy warzywa i przyprawy. Cebulę opalamy na palniku, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy do rosołu. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Gdy bulion będzie gotowy, wsypujemy do miseczki ok. 3 łyżek kaszy kuskus, zalewamy gorącym rosołem, mieszamy i czekamy 1 – 2 min., aby kasza napęczniała. Możemy posypać natką pietruszki, dodać marchewkę i mięso z rosołu.
Smacznego!
1 comment
Ciekawe połączenie, ciekawe jak smakuje. Muszę wypróbować, tak jak twoje wszystkie dotychczas przepisy. Spaghetti i sałatka z melonem były pyszne :) Eliza.