Herbata – naturalna moc i zero kalorii

by Agnieszka
 
Herbata jest znana na całym świecie. W niektórych krajach np. w Japonii utrzymuje się rytuał jej picia. Do Europy sprowadził ją w 1610 r. holenderski kupiec jako lekarstwo przeciw febrze, ale dopiero pod koniec XVIII zaczęto ją spożywać jako napój. Lista korzyści herbaty na nasz organizm zdaje się nie mieć końca. Przedstawię Wam kilka z nich.

Nazwa “herbata” odnosi się zarówno do liści krzaka herbaty, jak i popularnego napoju. Wszystkie rodzaje herbaty otrzymywane są z liści krzewów Camellia sinensis lub Assamica sinensis.
 
Różnią się sposobem uprawy rośliny, rodzajem liści i ich przetwarzaniem. Istnieje wiele gatunków herbat. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, czerwona i biała.

W światowej produkcji odmiana czarna stanowi ponad 75%, zielona – ok. 20%, czerwona – ok. 5%, a biała – ok. 2%. Herbata ma 0 kcal.

Herbatę zieloną otrzymuje się w wyniku działania na liście gorącą parą wodną – dzięki temu swoim składem jest zbliżona do składu świeżych liści. Skład naparu z zielonej herbaty to: katechiny 30-42 %, węglowodany 15 %, metyloksantyny 7-9 %. Napar zielonej herbaty zawiera również mikroelementy: glin, mangan, miedź, a także potas, wapń i fluor.

Otrzymanie czarnej herbaty wymaga procesu utleniania i fermentacji.
Proste polifenole ulegają kondensacji, tworząc złożone związki, które są odpowiedzialne za charakterystyczny czerwony kolor naparu czarnej herbaty.

Herbatę czerwoną otrzymuje się w wyniku krótkiej fermentacji liści herbaty. W jej składzie występują pośrednie ilości monomerycznych i polimerycznych polifenoli.


Picie herbat ma wiele korzystnych działań na nasz organizm. Lista ta jest dość długa. Napój ten może być pomocy w leczeniu wielu chorób.


W licznych badaniach wykazano:


– silne działanie antyoksydacyjne herbaty zielonej i czarnej powoduje, że ich długotrwałe spożywanie zapobiega lub opóźnia rozwój chorób,

– polifenole z herbat mają wpływ na hamowanie procesów nowotworowych,
– zielona herbata i zawarte w niej polifenole mogą działać przeciwnowotworowo,
– obniża poziom cholesterolu i triglicerydów w osoczu krwi, dzięki czemu chronią przed rozwojem nadciśnienia i miażdżycą,
– może być pomocna w leczeniu wielu chorób m.in. cukrzycy, infekcji i stanów zapalnych, leukemii, problemów trawiennych, osłabieniu układu kostnego,
– zwalcza bakterie i wirusy, dzięki czemu herbaty mogą być stosowane zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, np. grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lub dziąseł,
– w tradycyjnej chińskiej medycynie zieloną herbatę zaleca się również w leczeniu wspomagającym takie schorzenia jak dyfteryt czy czerwonka,
– pomaga w leczeniu chronicznych stanów wirusowego zapalenia wątroby, gdyż wykazano, że polifenole zapobiegają obniżeniu ilości białych ciałek krwi,
– herbata zielona może być wykorzystywana w leczeniu choroby AIDS, ponieważ zapobiega łączeniu wirusa HIV z limfocytami T. Połączenie wirusa z receptorem CD4, znajdującego się m.in. na powierzchni limfocytów T, jest procesem niezbędnym by wirus wniknął do wnętrza komórki. Podczas badań wykazano, że EGCG ma zdolność do wiązania się z receptorem CD4. Dzięki temu może zapobiegać łączeniu CD4 z glikoproteiną otoczki HIV i wnikaniu wirusa do komórek. Wyniki te rodzą nadzieję na wykorzystanie EGCG przy opracowywaniu nowych leków do walki z zakażeniami HIV,
– napar z herbaty zielonej i czerwonej sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych – poprawiając tym samym trawienie. Zielona herbata to napar o odczynie zasadowym, chroni organizm przed zakwaszeniem, buforując dietetyczne błędy,
– zielona, jak i czarna herbata wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą. Efekt ten należy wytłumaczyć wysoką zawartością fluoru, 
– zielona i czarna herbata są w stanie zmniejszyć zmęczenie i senność oraz polepszyć skupienie uwagi. Pobudzający efekt herbaty wiąże się z obecnością w niej kofeiny – pobudza korę mózgową.
 
 
Kilka ciekawostek dotyczących parzenia herbaty w różnych krajach:
 
– w Chinach pije się herbatę bez cukru, pachnącą jaśminem. W chińskiej filiżance na listki nalewa się wrzącą wodą,
– w Kirgizji zieloną herbatę gotuje się z tłuszczem baranim i solą – tak się również ją podaje,
– w Rosji pije się bardzo mocną herbatę, prawie czarną. Zaparzają ją w czajniczku a wrzącą wodę każdy dolewa sobie do esencji według gustu,
– w Maroku podaje się herbatę w szklankach. Zazwyczaj jest to zielona herbata ze świeżym listkiem mięty, bardzo mocno osłodzona. Zgodnie z tradycją gość powinien wypić trzy szklanki,
– w Anglii herbatę podaje się w czajniczku, przykrywanym ochronnym kapturem z grubego materiału – aby herbata nie wystygła. Cup of tea – przysłowiowa filiżanka herbaty, znana jest na całym świecie. Natomiast wielu cudzoziemców twierdzi, że Anglicy nie umieją parzyć herbaty.
 

Może Ci się również spodobać

10 komentarzy

Anonymous 25 marca 2014 - 18:31

Ciekawy artykuł. Nawet nie wiedzialam, że herbata ma tyle dobroczynnych właściwości :) Czekam na tą nową stylizację i na Diy, bardzo jestem ciekawa co fajnego zrobiłaś ;) Maria.

Reply
Agnieszka Czaja 28 marca 2014 - 20:59

Skrzyneczka, post już na blogu :)

Reply
Anonymous 25 marca 2014 - 22:00

Piękna filiżanka, gdzie kupiona?

Reply
Agnieszka Czaja 28 marca 2014 - 21:02

Filiżankę dostałam bardzo dawno temu, ale pod filiżanką jest chyba firma “Orchid Garden”.

Reply
Anonymous 25 marca 2014 - 23:41

Zdjęcia jak zwykle piękne i dopracowane. Czekam na jakiś nowy przepis :) Kasia

Reply
Agnieszka Czaja 28 marca 2014 - 21:01

Dzięki :)

Reply
Anonymous 25 marca 2014 - 23:45

Jak się nazywa ten kwiat w doniczce? Jest przepiękny!! J.

Reply
Agnieszka Czaja 28 marca 2014 - 21:00

Kwiat ma świetną nazwę – dzwonek dalmatyński :)

Reply
Anonymous 27 marca 2014 - 11:23

Bardzo fajna ciekawostka :) Ja również czekam na nową stylizację i Twoje ulubione zapachy :) Jola

Reply
Agnieszka Czaja 28 marca 2014 - 21:03

Jolu będzie stylizacja, ale tym razem dla maluszków :)

Reply

Zostaw komentarz