Makarony uwielbiam! Często lądują na naszym stole. Dzisiaj proponuję pappardelle z łososiem i szpinakiem. Prosty i szybki przepis na pyszny makaron. Może wypróbujecie? :)
Składniki na 4 porcje:
– szpinak liście mrożony 1 opakowanie
– 300 g gęstej śmietany
– 8 – 10 sztuk suszonych pomidorów
– ok. 300 g świeżego łososia
– połówka cytryny
– makaron pappardelle ok. 200 g
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz – do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
– rozmrażam szpinak na patelni, zajmuje to ok. 10 minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i zostawiam na małym ogniu, usuwam skórę z łososia i kroję go na małe kawałki, następnie kroję suszone pomidory na połówki lub w paski;
– gotujemy makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek aby makaron się nie posklejał;
– do szpinaku dodaję gęstą śmietanę i łososia, skrapiam sokiem z cytryny, całość mieszam i gotuję ok. 5 -7 minut. Kolejno dodaję suszone pomidory, przyprawiam pieprzem i solą, zostawiam na małym ogniu do czasu, aż makaron będzie gotowy;
– łączymy makaron z sosem, przed podaniem posypujemy startym parmezanem.




SMACZNEGO!
8 komentarzy
To musi być pyszne! :)
Pychotki :) Mam również cichą nadzieję że udało Ci się pozałatwiać ważne sprawy i niebawem ukaże się nowy post :) Pozdrawiam Ola
Udało się :D A nowy post za chwilkę :)
Mniam, i takie dania mi smakują. No i wyglądają cudownie :)
Dokładnie! :)
O to może się koleżanka pochwali nam co się udało i skąd ta radość :) Chyba już można? ;)
W sumie można:) Udało się zrealizować punkt 2 z planów i postanowień noworocznych :)
W takim razie gratulacje!!! :) Dorota