
Jaja zawierają fosfor, siarkę, wapń, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzemionkę, chlor, a nawet jod i fluor oraz żelazo. Jaja nie zawierają witaminy C, ale mają inne witaminy: A, E, D, witaminy z grupy B i K. Zawierają białka, peptydy i wszystkie aminokwasy, lipidy, a szczególnie fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, w tym omega 3 (ALA, DHA i EPA), zawierają substancje antyutleniające, antydrobnoustrojowe, antynowotworowe i wiele wiele innych.
2. Dlaczego jaja różnią się kolorem skorupki?
Barwa skorupy jaja zależy od rasy kury. Skorupka może być biała, kremowa lub jasno brązowa. Barwa żółtka może być żółta lub bardziej pomarańczowa, zależy to od rasy kury i rodzaju paszy. Barwa skorupy i żółtka jaja praktycznie nie ma wpływu na wartość odżywczą jajka.
3. Co z tym cholesterolem?
Fakt, żółtka zawierają sporo cholesterolu, natomiast białka nie. Ale… jaja zawierają dużo choliny i lecytyny, która przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Więc moim zdaniem, nie przesadzajmy z tym cholesterolem w żółtkach :)
Zawałowcom i chorym na miażdżycę radzi się, aby spożywali oni białka jaj a nie żółtka.
4. Ile można spożywać jaj tygodniowo?
Co do tego, naukowcy nie są zgodni. Prowadzone do tej pory badania nie wskazały bezpośredniego związku cholesterolu żółtka z ryzykiem wielu chorób. Spożywanie jaj w codziennej diecie zaleca się szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu i rozwoju, sportowcom oraz osobom zdrowym i rekonwalescentom. Musicie jednak pamiętać, że jajka są wykorzystywane w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Jaja zawiera np.: makaron, kotlety, majonez, ciasto, lody, itp. Przy racjonalnym odżywianiu wystarczy 7 sztuk dla młodych i 5 sztuk jaj dla dorosłych.
PS. Najmodniejsze jajka w tym sezonie ;)
Czy wiecie, że:
1. Żółtko ma więcej białka niż białko? :) Żółtko białka ma 16,6 % a białko białka około 10 %. Białko białka jest trudniej strawne niż białko żółtka i dlatego to właśnie żółtka , a nie białka podaje się chorym na żołądek czy wątrobę.
2. Najlepiej jaja przechowywać w temperaturze +2 do +4 stopni C. Jaja lubią powietrze, podczas przechowywania nie powinny się ze sobą stykać.
3. Jajko ugotowane puszczone palcami w ruch obrotowy będzie się kręciło, jajko surowe nie.
4. Jaj nie należy gotować dłużej niż 10 minut. Dlaczego? Długie gotowanie powoduje straty witamin i obniża ich wartość odżywczą nawet o około 40 %! W zbyt długo gotowanym jajku wokół żółtka powstaje zielona obwódka, co jest spowodowane połączeniem zawartej w nim siarki z żelazem. Po ugotowaniu jajko trzeba niezwłocznie włożyć się do zimnej wody, co przerywa proces gotowania i zapobiega przywieraniu skorupy do białka.
5. Najwięcej legend i zabobonów związanymi z jajami jest w Wielkiej Brytanii. W niektórych okolicach wierzą, że spalenie skorupek spowoduje iż kury przestaną nieść. Nie wolno pożyczać i nie dawać jaj w niedzielę bo przyniesie to nieszczęście. A złodziej, który ukradł jaja będzie skazany przez los na nędzę, i to za każde jajo po 7 lat…. :)
A teraz pytanie do Was – co było pierwsze, jajko czy kura? Może znacie odpowiedź?
Bo ja nie… :)
4 komentarze
A my dziś robiłyśmy pisanki:)
I tak wiele dowiedziałam się o jaju:-)
Kura czy jajo? Odwieczny problem;)
Dokładnie ;)
Kura! Jakby było odwrotnie, to nie wyklułby się z niego kurczak – przecież jajko musi być wysiadywane :P
Pkt.3 – zawsze tak sprawdzam :P Reszta to dla mnie ciekawostki!
Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
:) babka bedzie też dzisiaj u mnie na blogu, zrobiona wczoraj… i nawet jeszcze trochę zostało :)