Sposób przygotowania:
– na samym początku w małym rondelku należy roztopić kostkę masła, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia;
– mikserem ucieramy przez ok. 8 minut 4 jaja ze szklanką cukru, w międzyczasie smarujemy formę do babki masłem i obsypujemy bułką tartą. Po ubiciu jaj z cukrem dodajemy kolejno mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz roztopione i ostudzone masło. Całość miksujemy przez parę minut. Ciasto przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy;
– moja babka jest “łaciata”, dwukolorowa, na końcu dodaję kakao – 1 łyżeczkę mieszam z 4 łyżkami wody, powinniśmy uzyskać gładką masę konsystencją podobną do nutelli :), wylewam ją na wierzch babki, mieszam nożem, tak aby w środku powstały wzorki;
– babkę pieczemy przez 60 minut w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C;
– po upieczeniu i ostygnięciu wykładamy babkę na paterę lub talerz – wg uznania i posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka: po upieczeniu czekamy, aż ciasto całkowicie ostygnie, wtedy będziemy mieli pewność, że babka się nie rozpadnie.






5 komentarzy
Dzięki za przepis! Dzisiaj robię :) Wesołych Świąt Wam życzę ;) Iza
Proszę ;)
Pani Agnieszko przepis wydaje się bardzo łatwy w wykonaniu, ale zrobię już po świętach, jesteśmy z Lenka już u moich rodziców, babki są na już na stole. Ale zrobię na pewno bo moja córcia uwielbia takie smakołyki :) piekne zdjecia i super pomysły, jak Pani zrobiła te dekoracyjne jajka na złoto? A co do tego rabatu i tego sklepu mają piękne rzeczy, już upatrzylam coś dla siebie, ale bede mogla cos sobie kupic w nastepnym miesiacu, akurat mam urodziny wiec jest okazja :) jakby miala Pani jakis rabacik to prosze dac znać. Pozdrawiamy cieplutko Magdalena i Lena :* Wesołych Świąt oczywiście ;)
Jajka pomalowane są złotym sprayem :)
Babka super, ale jakie zdjęcia piękne! :)