Placuszki z cukinii z dipem koperkowo – czosnkowym

by Agnieszka
 
Gdy nie macie pomysłu na obiad, polecam Wam pyszne placuszki z cukinii. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Doskonały sposób na “przemycenie” warzyw dla dziecięcych niejadków. Na pewno przypadną Wam do gustu. Można podawać je z samym dipem lub jako dodatek do mięsa.
 
 
Składniki dla dwóch osób:
 
– 2 średnie cukinie 
– 100 g maki
– 1 jajko
– 1 plaska łyżeczka soli
– oliwa z oliwek
 
Dip koperkowo – czosnkowy:
 
– 70 ml gęstego jogurtu naturalnego
– pół łyżeczki musztardy
– 1 ząbek czosnku (wg gustu – można dodać więcej) 
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz do smaku
– sok z połówki cytryny
 
 
Sposób przygotowania:
 
1. Cukinię myjemy, jedną obieramy ze skóry, drugą nie, trzemy na tarce na grubych oczkach, rękoma wyciskamy z nich wodę, pozbywając się jej nadmiaru.
2. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy mąkę i sól, kilkakrotnie mieszając masę.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i łyżką nakładamy ciasto, formując małe placuszki, smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.
5. W miseczce przygotowujemy sos: dodajemy jogurt, pól łyżeczki musztardy, pokrojony koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. 
 
Usmażone placuszki podajemy z dipem koperkowo – czosnkowym. SMACZNEGO :)
 
 
 
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
 
 

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Dorota 23 lipca 2014 - 08:42

Koniecznie muszę spróbować :)
Zapraszam do siebie!!! http://plecakisluchawki.blogspot.com/

Reply
Agnieszka Czaja 10 października 2014 - 19:45

Polecam :)

Reply

Zostaw komentarz