Za oknem chyba wiosna i szczerze mówiąc bardzo mnie to cieszy :) dlatego też dzisiaj wrzucam na bloga bardzo prosty przepis na lekki krem z cukinii, który w zestawie z grzankami tworzy duet idealny. Zresztą wypróbujcie sami, a my uciekamy na wiosenny, styczniowy spacer.
Składniki:
– 2 cukinie
– 500 ml bulionu warzywnego
– 1 mała cebula
– 2 łyżeczki masła
– 1 mała cebula
– 2 łyżeczki masła
– śmietana
– szczypiorek
– kiełki
– bagietka pszenna
– pieprz, sól do smaku
– ser żółty
Sposób przygotowania:
– cebulę kroimy na małe kawałki i musimy zeszklić ją na maśle,
– cebulę kroimy na małe kawałki i musimy zeszklić ją na maśle,
– cukinię obieramy, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy do cebuli i smażymy ok. 4 minuty, co chwilę mieszając, kolejno zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10 minut,
– następnie całość umieszczamy w blendrze, dodajemy pokrojony szczypiorek i miksujemy na gładką masę,
– bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem, podpiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera,
– krem z cukinii podajemy z łyżeczką śmietany lub z łyżeczką gęstego jogurtu naturalnego, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.
Smacznego!
PS. jesteście #glodnizmian? Więcej na ten temat wkrótce!
Smacznego!
PS. jesteście #glodnizmian? Więcej na ten temat wkrótce!
2 komentarze
Ale pyszności!!! Musze wypróbować Twój przepis :)
Smacznego! :)