Krem z cukinii

by Agnieszka
Krem z cukinii
 Za oknem chyba wiosna i szczerze mówiąc bardzo mnie to cieszy :) dlatego też dzisiaj wrzucam na bloga bardzo prosty przepis na lekki krem z cukinii, który w zestawie z grzankami tworzy duet idealny. Zresztą wypróbujcie sami, a my uciekamy na wiosenny, styczniowy spacer.
 
Składniki:
 
– 2 cukinie
– 500 ml bulionu warzywnego
– 1 mała cebula 
– 2 łyżeczki masła
– śmietana
– szczypiorek
– kiełki 
– bagietka pszenna
– pieprz, sól do smaku
– ser żółty
 
Sposób przygotowania:

– cebulę kroimy na małe kawałki i musimy zeszklić ją na maśle,
– cukinię obieramy, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy do cebuli i smażymy ok. 4 minuty, co chwilę mieszając, kolejno zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10 minut,
– następnie całość umieszczamy w blendrze, dodajemy pokrojony szczypiorek i miksujemy na gładką masę, 
– bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem, podpiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera,
– krem z cukinii podajemy z łyżeczką śmietany lub z łyżeczką gęstego jogurtu naturalnego, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem. Podajemy z grzankami. 

Smacznego!

PS. jesteście #glodnizmian? Więcej na ten temat wkrótce!
 

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii

 FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
 
 

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Anonymous 26 stycznia 2015 - 22:32

Ale pyszności!!! Musze wypróbować Twój przepis :)

Reply
Agnieszka 2 maja 2015 - 08:34

Smacznego! :)

Reply

Zostaw komentarz