10 faktów o dyni

by Agnieszka
Dynia

Sezon na dynię w pełni, coraz więcej potraw z dyni gości na naszych stołach. Dlaczego warto ją jeść, czy jest zdrowa i co można z niej przyrządzić? Powiem Wam w kilku punktach:

1. Dynia zawiera bardzo mało kalorii bo tylko 15 w 100 g. Można powiedzieć więc, że nie tuczy.  Zawiera dużo witamin, w szczególności witaminę A, B i E. Dynia polecana jest przede wszystkim dla osób chcących zredukować cholesterol i dla odchudzających się.

2. Dynię w zasadzie można jeść całą – wiosną kwiaty i młode liście – Chińczycy podają je duszone jak szpinak i robią z nich zupy, natomiast jesienią spożywamy miąższ i pestki.

3. Pestki dyni są lekiem! Używa się ich przeciwko robakom, gliście ludzkiej u dzieci i dorosłych a także przeciw tasiemcowi jelitowemu. W Brazylii leczy się tasiemca zawiesiną z 10 – 25 kiełkujących nasion dyni zalanych 30 ml wody, dla dzieci używa się ich odrobinę mniej – jednak przed stosowaniem tego magicznego roztworu należy skonsultować się z lekarzem – nigdy nie wolno działać na własną rękę. Sporo źródeł podaje też przypadki wyleczenia prostaty nasionami dyni. Najlepiej byłoby jadać pestki dyni profilaktycznie. Ta męska choroba jest skutkiem m.in. niedoboru cynku w organizmie, a dynia zawiera go całkiem sporo, więc pestki dyni mogą skutecznie działać w tym przypadku. 

5. Dynia działa moczopędnie – wystarczy z jej nasion sporządzać odpowiedni napar.

6. Jeśli chodzi o kulinaria – to dynia lubi się z przyprawami pikantnymi i korzennymi: chili, pieprz, kardamon, czosnek. Przygotowywana na słodko lubi wanilię, cynamon i imbir.

7. Najzdrowsza dynia jest gotowana na parze – nie traci wtedy swoich cennych składników. Jednak najlepsza jest pieczona – smak jest bardziej wyrazisty i skoncentrowany. 

8. Bez wątpienia najpopularniejszą potrawą z dyni jest krem, podawany z gęstą śmietaną. Można robić z niej także różne zapiekanki, placki, muffinki, powidła, a nawet chleb.

9. Na Halloween z dyni robi się świecące lampiony – bardzo łatwo wyciąć na niej uśmiechnięte lub straszne buźki. My jak na razie wybieramy tę pierwszą opcję :)

10. U nas dynia zagościła dopiero w zeszłym roku. Polecam Wam wypróbować krem z dyni i chleb, przepis znajdziecie TU i TU.

Dynia

#zdrowyczwartek #glodnizmian

 

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

cosmomama 29 października 2015 - 15:26

Nigdy tak nie zagłębiłam się w dynię ;) muszę w końcu zrobić te dyniowe lampiony. Zbieram się i zbieram, może jak Franek podrośnie to motywacja będzie większa ;)

Reply
Agnieszka 30 października 2015 - 10:12

Dynia ma moc ;) My nie obchodzimy Halloween ale taki lampion fajnie wygląda, dlatego taki mamy :)

Reply

Zostaw komentarz