Murzynek z czekoladą i orzechami

by Agnieszka
Murzynek z czekoladą i orzechami
Murzynek z czekoladą i orzechami – idealne ciasto na jesienną chandrę. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Miękkie i pachnące. W coraz krótsze i coraz zimniejsze dni na pewno poprawi Wam humor, a i wyrzuty sumienia może nie będą tak duże. Zawiera sporo jogurtu naturalnego, mało cukru… ale też czekoladę – która czasem jednak zbawiennie wpływa na nasz organizm – pod jej wpływem zwiększa się poziom endorfin czyli hormonów szczęścia. Czekolada jest też jednym z afrodyzjaków, ale podobno najlepiej działa ta gorzka ;) Ciasto posypane jest orzechami laskowymi, które bardzo lubiane są przez intelektualistów. Zawierają duże ilości witamin i soli mineralnych – warto je jeść jak to mówią “na rozum” :)
 

Składniki:

– 200 g miękkiego masła
– 100 g cukru lub cukru pudru (można dodać jeszcze mniej – i tak wyjdzie pyszne)
– 250 g jogurtu naturalnego
– 3 jaja
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g kakao
– czekolada mleczna
– 1/4 szklanki mleka
– pół łyżeczki masła
– garść pokrojonych orzechów laskowych.
 
Wskazówka:
 
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej zwiększa się prawdopodobieństwa, że wyjdzie Ci zakalec.

 

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez ok. 7 minut, aż będzie jasne i puszyste,
  • do drugiej miski wlej jogurt, dodaj jajka, ekstrakt z wanilii i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej masy. Możesz też użyć trzepaczki,
  • do trzeciej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko połącz miksując mikserem na małych obrotach z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej mieszaj na przemian, podzielone na 3 partie. 
  • Masę przełóż do przygotowanej i wysmarowanej masłem formy. Piecz przez 60 minut w temperaturze 160 stopni (aby sprawdzić czy ciasto się już upiekło, wsadź po 60 minutach pieczenia w środek ciasta drewniany patyczek i sprawdź czy jest już suchy. Jeśli jest suchy, to gotowe!). Ciasto należy całkowicie ostudzić, następnie wyjmij je z formy, polej polewą i posyp pokrojonymi orzechami laskowymi. 
Murzynek z czekoladą i orzechami 

Jak zrobić polewę?

Do małego garnuszka dodaj połamaną na kostki mleczną czekoladę, do tego 1/4 szklanki mleka i pół łyżeczki masła. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszaj, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Nie gotuj!
 

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

SMACZNEGO :)

 

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Kasia M. 13 października 2015 - 10:50

Wygląda pysznie! W niedzielę robię :)

Reply
Agnieszka 16 października 2015 - 17:21

Powodzenia! :)

Reply

Zostaw komentarz