Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami – idealne ciasto na jesienną chandrę. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Miękkie i pachnące. W coraz krótsze i coraz zimniejsze dni na pewno poprawi Wam humor, a i wyrzuty sumienia może nie będą tak duże. Zawiera sporo jogurtu naturalnego, mało cukru… ale też czekoladę – która czasem jednak zbawiennie wpływa na nasz organizm – pod jej wpływem zwiększa się poziom endorfin czyli hormonów szczęścia. Czekolada jest też jednym z afrodyzjaków, ale podobno najlepiej działa ta gorzka ;) Ciasto posypane jest orzechami laskowymi, które bardzo lubiane są przez intelektualistów. Zawierają duże ilości witamin i soli mineralnych – warto je jeść jak to mówią “na rozum” :)
 
Składniki:
 
– 200 g miękkiego masła
– 100 g cukru lub cukru pudru (można dodać jeszcze mniej – i tak wyjdzie pyszne)
– 250 g jogurtu naturalnego
– 3 jaja
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g kakao
– czekolada mleczna
– 1/4 szklanki mleka
– pół łyżeczki masła
– garść pokrojonych orzechów laskowych.
 
Wskazówka:
 
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej zwiększa się prawdopodobieństwa, że wyjdzie Ci zakalec.
 
Sposób przygotowania:
 
– piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy mikserem przez ok. 7 minut, aż będzie jasne i puszyste,
 
– do drugiej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i miksujemy mikserem lub roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę,
 
– do trzeciej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Łączymy miksując mikserem na małych obrotach z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej mieszać na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wykładamy do przygotowanej i wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni (po 65 minutach pieczenia wetknąć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest już suchy). Ciasto należy całkowicie ostudzić, następnie wyjąć z foremki, polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. 
 
Murzynek z czekoladą i orzechami 
Jak zrobić polewę?
 
Do małego garnuszka dodajemy połamaną na kostki mleczną czekoladę, dodajemy 1/4 szklanki mleka i pół łyżeczki masła. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając – aż do uzyskania płynnej konsystencji. 
 

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

Murzynek z czekoladą i orzechami

SMACZNEGO :)

#zdrowyczwartek #glodnizmian

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

2,209 total views, 1 views today

2 Komentarze

  1. Kasia M.

    Wygląda pysznie! W niedzielę robię :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.