Tagliatelle z cukinią

by Agnieszka
Tagliatelle z cukinią

Mam dla Was dzisiaj pyszny, prosty i szybki przepis na pastę. Moja Zuzia uwielbia kluseczki, zresztą ma to chyba po mnie. Staram się do makaronu dodawać sporą porcję warzyw. Ograniczam śmietanę a dodaję gęsty jogurt typu greckiego. Tym razem jest to przepis wegetariański. Jeśli jednak wolicie mięso na obiad, można dodać do dania np. pierś z kurczaka lub indyka.

Składniki:

– makaron tagliatelle pół opakowania

– 1 duża cukinia

– łyżka oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– parmezan

– rukola

– suszone pomidory

– opakowanie gęstego jogurtu naturalnego

– 3 – 4 łyżki śmietany

– sól, pieprz, oregano do smaku

 

Sposób przygotowania:

 – umytą i pokrojoną cukinię podsmażam na oliwie z oliwek – ok. 7 – 8 minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i garść startego parmezanu, całość mieszam. W międzyczasie gotuję makaron tagliatelle,

– kolejno do garnka z cukinią dodaję jogurt i śmietanę, doprawiam solą, pieprzem i oregano, całość trzymam na ogniu cały czas mieszając ok. 5 minut,

– po ugotowaniu się makaronu, łączę go z przygotowanym sosem, wszystko mieszając w jednym naczyniu. Nakładam na talerze, dekoruję rukolą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i odrobiną parmezanu. Po prostu palce lizać! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje ;)

A więc SMACZNEGO!

Wszystkie składniki do tego dania kupicie TUTAJ.

Tagliatelle z cukinią

Tagliatelle z cukinią

#zdrowyczwartek #glodnizmian

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Kasia M. 13 października 2015 - 10:49

mniam mniam mniam

Reply
Agnieszka 16 października 2015 - 17:21

:)

Reply

Zostaw komentarz