Sernik z kajmakiem i migdałami

by Agnieszka
Sernik z kajmakiem i migdałami

Zdecydowanie tęsknię już za świętami. Za tym klimatem, za pachnącym ciastem i pełnym, rodzinnym gronem. Ostatnio zawiesiłam świecące lampki, kupiłam świąteczne kapcie i upiekłam sernik. To taka próba generalna przed Gwiazdką, bo robiłam go pierwszy raz. Wykorzystałam wielokrotnie sprawdzony przepis mojej mamy, lecz dodatkowo udekorowałam go kajmakiem i płatkami migdałów. Wyszedł przepyszny, mokry i puszysty. Zniknął w mig.

Skład: 

– 1 kg sera białego mielonego 

– 190 g cukru pudru 

– 1 budyń waniliowy

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 7 jaj

-160 g masła

– mała puszka masy kajmakowej/ krówkowej – wykorzystałam pół opakowania

– garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:

1. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy do 170 stopni.

2. Białka oddzielamy od żółtek. Kolejno żółtka ubijamy z cukrem pudrem przez około 5 minut.

3. Ser przekładamy do misy, mieszamy z budyniem (proszkiem), proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Następnie łączymy masę jajeczną z masą serową, stopniowo dodając masę serową do misy miksera. 

4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy sernikowej delikatnie mieszając (nie mikserem). Przekładamy do formy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy przez 1 godzinę.

Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, kolejno wierzch i boki smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów.

SMACZNEGO!

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Tak, tam na ścianie jest dzieło mojej Córki… :)

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

Sernik z kajmakiem i migdałami

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

Może Ci się również spodobać

9 komentarzy

ula 16 listopada 2015 - 21:28

Dajesz gwarancję że się uda? Nawet jeśli ma się dwie lewe ręce w kuchni? :)

Reply
Agnieszka 16 listopada 2015 - 21:50

Hmmm…. A dlaczego ma się nie udać? Próbuj! Pisz! Pytaj! ;) Pomogę :)

Reply
Ninuszka 17 listopada 2015 - 16:04

Uwielbiam masę kajmakową! Miksuje ja z mascarpone, dodaję rodzynki i orzechy i wstawiam do lodówki na godzinę. Deser idealny :))))

Reply
misiaaaa 18 listopada 2015 - 20:03

Jejku… ! Wygląda przepięknie i na pewno jest mega smaczne :)
— Przegrzanie gorsze od zmarznięcia? http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/dziecko/przegrzanie-gorsze-od-zmarzniecia/

Reply
Milena 4 grudnia 2015 - 14:02

Koniecznie na świątecznym stole :)

Reply
Malgosia 12 stycznia 2016 - 23:49

Witam serdecznie.Ogromna prosba o informacje jak ustawiła Pani piekarnik na gora i dol czy termoobieg.Dziekuje

Reply
Agnieszka 13 stycznia 2016 - 12:22

Witam :) Tylko nie pani ;) Małgosiu mam taką starą kuchenkę a w niej regulację tylko na górę i dół :)

Reply
Gosia Blue 8 grudnia 2016 - 07:32

A ser mieliłaś czy kupiłas gotowy jak gotowy to jakiej firmy ja ? Ja kocham serniki i musze zrobic sernik w tym roku

Reply
Agnieszka 8 grudnia 2016 - 09:11

Ser był już zmielony, a kupiłam go w Biedronce ;)

Reply

Zostaw komentarz