Popękane ciasteczka czekoladowe

by Agnieszka

Takie ciasteczka po raz pierwszy robiłyśmy w szkole gotowania Little Chef podczas weekendu z Głodnymi Zmian. Są dziecinnie proste i bajecznie pyszne!!! Robiłyśmy je już w domu i to nawet dwa razy :) Nie trzeba używać miksera, a potrzebne składniki znajdą się na pewno na kuchennych półkach u każdego z Was. Piecze się je przez 10 minut i to najlepiej z zegarkiem w ręku – minuta, dwie dłużej a ciasteczka są twarde i suche. Po 10 minutach są idealne!  

Składniki na około 30 ciasteczek:

– 1/2 szklanki ciemnego kakao

– 1 szklanka cukru

– 1/4 szklanki oleju

– 2 jajka

– 1 szklanka mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1/4 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania:

1. W misce połącz kakao, cukier i olej –  dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pierwsze jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne powtarzając czynność. 

2. W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstanie twarda zbita masa. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw na 4 godziny do lodówki. Ciasto można zostawić w lodówce również na noc.

3. Nagrzej piekarnik do 175 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Cukier puder wysyp na talerz. Z ciasta uformuj ok. 1,5-centymetrowe kulki (używam do tego gałki do lodów) i obtocz je w cukrze pudrze. Czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt. Gotowe ułóż na blaszce zostawiając odstępy.

5. Piecz ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by „związały” kształt. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Moje pierwsze ciasteczka wyszły za duże i za suche – zrobiłam za duże kuleczki i wszyły mega wielkie ciacha. I za długo trzymałam w piekarniku. Drugim razem wyszły idealne, robiłam małe ok. 1 cm kuleczki i piekłam równiutko 10 minut.

W końcu upolowałam fajną podstawkę do kuchni na książki, ale jak widać na tablet też pasuje :) Sprawdza się idealnie przy gotowaniu i testowaniu nowych przepisów. Znalazłam ją w Westwing, jak również paterę w gwiazdki, której, no wiecie… nie mogłam się oprzeć ;)

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

Może Ci się również spodobać

11 komentarzy

Esencja 3 lutego 2016 - 21:56

Widzę swoje ulubione ciasteczka :-) My też je zrobiliśmy, a właściwie moje córy. Były zachwycone i bardzo z siebie dumne.

Reply
Esencja 3 lutego 2016 - 21:57

Zapomniałam dodać, że do kawy są idealne :-)

Reply
Agnieszka 3 lutego 2016 - 22:12

Normalnie niebo w gębie ? Są przepyszne! (niestety ;))

Reply
Kasia M. 7 lutego 2016 - 09:25

Jak takie pyszne to dzisiaj robię na deser :)

Reply
Tusia 8 lutego 2016 - 11:39

Może zamiast cukru warto byłoby użyć ksylitolu, byłyby choć nieco mniej tuczące? ;)

Reply
Agnieszka 8 lutego 2016 - 12:29

To oryginalny przepis z Little Chef, oczywiście można go modyfikować ;)

Reply
AniaSM 11 lutego 2016 - 08:11

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu czy spokojnie można sobie przygotować je dzień wcześniej i na drugi dzień też zachowują swój smak i są świeże?

Reply
Joanna Janaszek 13 lutego 2016 - 00:35

Kiedy mamy przyjechać? :D

Reply
Agnieszka 14 lutego 2016 - 19:58

Choćby zaraz ;)

Reply
DS 16 grudnia 2016 - 10:58

Ja też mam w palnie je zrobić w takim razie, ale okrawam ilość cukru do 1/4 szklanki. Mam nadzieje, że i tak wyjdą boskie.

Reply
Matka na Szczycie 16 grudnia 2016 - 13:55

Wyglądają rewelacyjnie!

Reply

Zostaw komentarz