Szybki przepis na pyszny makaron z łososiem

by Agnieszka
Makaron z łososiem

Mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszny makaron z łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami. My uwielbiamy wszelkie kombinacje z makaronem. Jeśli macie mało czasu – a u nas, mam, jest to normalne ;) to ten przepis jest dla Was. Danie robi się w 15 minut – tyle gotuje się makaron, a w międzyczasie spokojnie zdążycie przygotować sos. 

Składniki (dla 4 osób):

– świeży łosoś, filet ok. 250 g

– śmietanka 30% 300 g (małe opakowanie)

– kapary, suszone pomidory – wg uznania

– oliwa z oliwek – 1 łyżka

– mała cebula

– czosnek – 2 ząbki

– sól, pieprz – do smaku

– parmezan

– 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie)

– makaron 200 g (dowolny, pół paczki)

 

Sposób przygotowania:

1. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Ok. 15 minut, ma być al dente.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przez ok. 2 minut cebulkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 

3. Z łososia usuwamy skórę i kroimy w kawałki. Pomimo, że jest to filet mogą trafić się ości. Pokrojonego w kawałki łososia dodajemy do cebulki z czosnkiem. Wszystko razem podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Kolejno na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 – 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kapary i suszone pomidory. Jeśli chcecie, aby sos był bardziej kremowy i odrobinę gęstszy można dodać trochę mąki.

4. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

SMACZNEGO! ;) 

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

Może Ci się również spodobać

9 komentarzy

ula 26 lutego 2016 - 22:00

Pychotka! Ja wrzucilabym jeszcze coś zielonego na talerz.. Hmm. Może ugotowane różyczki brokuła?
Danie na jutro :)

Reply
Agnieszka 26 lutego 2016 - 22:24

Pasuje i to bardzo! Brokuł albo szpinak ;) Smacznego ;)

Reply
milena 25 marca 2016 - 19:35

a ja bym dodała kilka listków rukoli i pomidorki koktajlowe :)

Reply
Polcia 26 lutego 2016 - 22:29

I tak oto tym sposobem jutro pół internetu ma na obiad makaron z łososiem! hhaha :) U mnie będzie na 100 %, bo makaron kocham!!! Suszone pomidorki… i parmezan! :)

Reply
Agnieszka 26 lutego 2016 - 22:38

Z tą połową internetu bym nie przesadzala ??

Reply
ula 1 kwietnia 2016 - 13:18

Właśnie robię to danie już kolejny raz. I nowy pomysł – cebulkę i czosnek można od razu podsmażyć na oleju z ziołami z suszonych pomidorów! Bardzo fajny aromat wtedy zyskujemy :) pozostaje tylko pytanie co to za olej dają do tych słoiczków?? :)

Reply
funkia 6 czerwca 2016 - 11:37

przepis wygląda pysznie choć ja osobiście zmieniam 2 rzeczy- dodaję więcej zielska i nie używam białego makaronu (węglowodany proste)

Reply
Danuta Kitowska Nauczona 6 lutego 2017 - 22:10

Fajny przepis :) dzięki ps. piękne zdjęcia

Reply
Matka na Szczycie 7 lutego 2017 - 06:28

Makarony uwielbiam na wszelkie sposoby :)

Reply

Zostaw komentarz