Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Co jakiś czas mam ogromną ochotę na… słodycze. Zdradzę Wam w sekrecie, że w niektórych dniach w miesiącu mogłabym pochłonąć niezliczoną ilość batoników i czekolady, a to niestety nie jest dobre dla organizmu i… moich spodni. Zamiast pałaszować sklepowe półki postawiłam (w sumie już dawno) na domowe słodkości. Lepiej postawić na domowe, bo po pierwsze są zdrowsze, a po drugie, trzecie i czwarte mają mniej kalorii, nie zawierają dodatkowych niepotrzebnych literek E (czyt. konserwantów) i innych polepszaczy.

Dzisiaj podsyłam Wam przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną, które są mega dobre, a wspólne ich przygotowanie z Zuzią sprawiło nam dodatkową frajdę. Dlaczego zdrowe? A dlatego, że płatki owsiane mają wysoką zawartość błonnika, są źródłem niezwykle cennych dla zdrowia beta-glukanów, które przyczyniają się m.in. do obniżenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Płatki te są także źródłem białka roślinnego. Jedząc takie ciasteczka wyrzuty sumienia od razu robią się mniejsze, prawda? Natomiast żurawina, ma także sporo plusów. Przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Zawiera mnóstwo witamin, m.in. A, C i tych z grupy B. Żurawina skutecznie walczy z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory. Aby zrobić ciasteczka nie trzeba używać miksera, a czas pieczenia wynosi 15 minut. To teraz czas na przepis!

Składniki na ok. 20 – 25 ciasteczek (zależy od rozmiaru):

– 50 g płatków owsianych

– 100 g mąki

– 100 g masła

– 70 g suszonej żurawiny

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 90 – 100 g cukru brązowego

– 3-4 łyżki wiórek kokosowych

– 1 łyżka płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

– piekarnik nastawiamy do 180 stopni C, 

– w garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia,

– mieszamy ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, płatki owsiane, wiórka kokosowe, migdały i dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przestudzone masło i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy,

– łyżką formujemy ciastka (ja na jedno ciastko brałam pół łyżki masy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy o zachowaniu odległości między ciasteczkami – w piekarniku nam odrobinę urosną,

– pieczemy przez 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli ciasteczek nie zjecie od razu, polecam zamknięcie ich w pudełku – dłużej zachowają świeżość i będą nadawały się do zjedzenia nawet po tygodniu od upieczenia. 

SMACZNEGO! :)

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Małe łapki są wszędzie :)

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

2,006 total views, 1 views today

1 Komentarze

  1. Alicja K.

    o! Dzieki :) Już wiem co będzie dziś na deser :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.