Ciasto z porzeczkami

by Agnieszka
Ciasto z porzeczkami
Sezon na porzeczki oficjalnie uważam za otwarty! Podobno królują nie tylko na stołach, ale też na Instagramie – choć ja tego nie zauważyłam – napisała mi jedna z moich obserwatorek. Fakt, są bardzo fotogeniczne :) Mam to szczęście, że rosną u naszej babci w ogródku :) Razem z Zuzą wczoraj zerwałyśmy pełny koszyczek, a chwilę później zrobiłyśmy ciasto z porzeczkami, które zniknęło w mig. Na szczęście porzeczek mamy pod dostatkiem i pewnie na dniach upieczemy kolejne. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a czas pieczenia wynosi 40 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Wygląda obłędnie i tak samo smakuje.
 
Składniki:
 
– 200 g masła 
– 4 jaja
– 20o g cukru
– 200 g mąki tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– sok z jednej cytryny
– ok. pół kg porzeczek
– cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
 
1. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy mikserem pianę na sztywno.
 
2. Masło ubijamy mikserem do białości, a gdy będzie gotowe, cały czas mieszając dodajemy po 1 żółtku naprzemiennie z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
 
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Kolejno do utartej masy dodaję po łyżce piany i mąki z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na końcu dodaję sok z cytryny i całość mieszam.
 
4. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Następnie układam owoce i delikatnie mieszam. Ciasto pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.
 
5. Na końcu – po całkowitym wystudzeniu ciasta, wyjmujemy je na paterę, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
 
Nasze ciasto zniknęło po 5 minutach. Ciekawa jestem jak będzie u Was :)
 
SMACZNEGO!
 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 Ciasto z porzeczkami 
Ciasto z porzeczkami
 
Ciasto z porzeczkami
 
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
 

Może Ci się również spodobać

13 komentarzy

Mom on top 14 lipca 2016 - 06:30

Wygląda obłędnie pięknie! :)

Reply
Niedoskonała-mamma 14 lipca 2016 - 10:03

Wygląda super i pewnie też tak smakuje!

Reply
Asia 14 lipca 2016 - 14:35

Wygląda niezwykle smakowicie! Na pewno spróbuję!

Reply
Kasia 20 lipca 2016 - 09:53

Uwielbiam ciasta z porzeczkami. Dzięki ich kwaskowi ciasta nie są przytłaczająco słodkie :)

Reply
Medical 20 lipca 2016 - 14:23

Mniam! Wygląda obłędnie!

Reply
Agnieszka 21 lipca 2016 - 19:01

Tak też smakuje! :)

Reply
Angelika 21 lipca 2016 - 11:26

Ciasto niby z czerwonymi porzeczkami, a w składnikach porzeczek brak za to są truskawki, których już prawie nie ma :)

Reply
Agnieszka 21 lipca 2016 - 19:01

Angelika, fakt! Pomyliłam się :) Już poprawiam, dzięki :)

Reply
Infraline 9 sierpnia 2016 - 23:44

Chyba się skuszę :)

Reply
Biżuteria 16 sierpnia 2016 - 10:27

Pysznie wygląda to ciasto, mniam mniam, pozdrawiam.

Reply
Annet 7 września 2016 - 14:39

Pycha, zrobione i smakuje wyśmienicie. Na szczęście udało mi się jeszcze kupić w sklepie porzeczki.

PS. Fajnie piszesz. Ja dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że się rozkręcę:) Będę zaglądała często po więcej przepisów.

Reply
Agnieszka 7 września 2016 - 21:09

Dziękuję i zapraszam :* No i życzę powodzenia :)

Reply
Barbara 21 lutego 2017 - 20:55

Uwielbiam brownie. Ostatnio jednak postanowiłam ograniczyć się do słodkości, bo pupa rośnie. Patrząc jednak na to Twoje ciasto, chyba ulegnę pokusie. :-) Ładnie to tak kusić?. :-) :-)

Reply

Zostaw komentarz