Frytki z cukinii

by Agnieszka
Frytki z cukinii

Frytki z cukinii z parmezanem to zdrowe rozwiązanie dla smakoszy frytek i osób dbających o linię. Dobre jako przekąska lub dodatek do obiadu. U nas cieszyły się ogromnym powodzeniem ;) Frytki z cukinii idealnie komponują się z delikatnym sosem jogurtowym. Nawet dbając o zdrową dietę można sobie pozwolić na takie frytki! Do ich przygotowania nie używamy nawet grama tłuszczu, a smakują wyśmienicie!

Składniki (2 małe porcje):

– 1 duża cukinia

– pół szklanki bułki tartej

– 3/4 szklanki startego parmezanu

– 2 jaja

– małe opakowanie jogurtu naturalnego

– 1 mały, świeży ogórek

– łyżeczka musztardy

– sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

– Umytą cukinię kroimy na słupki (tak, aby przypominały frytki). Bułkę tartą mieszamy z parmezanem, solą i pieprzem. 

– Do miski z roztrzepanym jajkiem wkładamy słupki z cukinii i dokładnie mieszamy.

– Kolejno cukinię przekładamy do miski z bułka tartą i parmezanem. Dokładnie je w tej bułce obtaczamy. 

– Cukinię w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

– Frytki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Sos:

– jogurt naturalny mieszamy z przyprawami (solą pieprzem i oregano), musztardą i startym na tarce ogórkiem. Można dodać też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz kilka kropel cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z gorącymi frytkami.

Smacznego! 

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

#zdrowyczwartek #glodnizmian

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

 

Może Ci się również spodobać

16 komentarzy

gosia 4 lutego 2017 - 12:48

Na pewno zrobię ale w sezonie letnim :)

Reply
katarzyna 7 lutego 2017 - 20:23 Reply
Ola / Prosteznatury.pl 6 lutego 2017 - 10:23

Czy frytki wychodzą chrupiące? Pomysł bardzo fajny :-)

Reply
Agnieszka 6 lutego 2017 - 22:08

Te cieńsze są chrupiące ;)

Reply
Jud 6 lutego 2017 - 10:40

Z cukinii jeszcz nie robiłam, jakoś zawsze wydawało mi się, że jest zbyt mokrym warzywem, ale może kiedyś spróbuję :)

Reply
Małgorzata 7 lutego 2017 - 08:20

Zatem do batatów, selera i buraków dołączę cukinię :)

Reply
healthystyle 7 lutego 2017 - 11:28

Nie próbowałam jeszcze frytek z cukinii, ale chętnie spróbuję. Póki co królują u mnie bataty ;)

Reply
Agnieszka 7 lutego 2017 - 11:29

O widzisz – a ja z batatów nigdy nic nie robiłam ;)

Reply
Kasia 7 lutego 2017 - 14:39

Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno w sezonie wrócę po przepis:-)

Reply
malwinaa 9 lutego 2017 - 12:27

Wyglądają baaaardzo apetycznie :) Do tej pory robiłam jedynie tradycjne lub te z batatów ale na pewno skusze się na te z cukinii :)

Reply
Justyna 12 lutego 2017 - 22:27

Chyba jutro polecę do sklepu po wszystkie składniki, bo frytki na zdjęciach wyglądają smakowicie, a przepis wydaje się bardzo prosty :D Piękne zdjęcia!

Reply
Ania Helenka matka w pigułce 17 lutego 2017 - 17:35

Łoł! Jak one apetycznie wyglądają! Widziałam jeszcze frytki z marchewki buraków i batatów. Zawsze ślinka mi cieknie, gdy patrzę na takie warzywne frytasy. Muszę w końcu się ogarnąć i coś takiego zrobić, choć jesli chodzi o bataty, to mnie postraszyli, że się łatwo rozwalają.

Reply
Adriana 18 lutego 2017 - 13:47

Już nie mogę doczekać się sezonu, żeby wypróbować Twój przepis! Mniam! :)

Reply
Matka na Szczycie 23 lutego 2017 - 17:43

Lubię cukinię i lubię frytki, więc muszę wypróbować to połączenie :)

Reply
Marta 16 marca 2017 - 08:50

Ciekawy pomysł na zdrową przekąskę, widziałam już cukinie w naszym warzywniaku więc trzeba będzie przetestować rozwiązanie.

Reply
Wezom 18 marca 2017 - 14:37

No coś takiego to widzę zdecydowanie pierwszy raz. Świetny pomysł! Niedługo akurat cukinie będą “w obrocie” to się na coś takiego skuszę.
Pozdrawiam

Reply

Zostaw komentarz