Frytki z cukinii z parmezanem to zdrowe rozwiązanie dla smakoszy frytek i osób dbających o linię. Dobre jako przekąska lub dodatek do obiadu. U nas cieszyły się ogromnym powodzeniem ;) Frytki z cukinii idealnie komponują się z delikatnym sosem jogurtowym. Nawet dbając o zdrową dietę można sobie pozwolić na takie frytki! Do ich przygotowania nie używamy nawet grama tłuszczu, a smakują wyśmienicie!
Składniki (2 małe porcje):
– 1 duża cukinia
– pół szklanki bułki tartej
– 3/4 szklanki startego parmezanu
– 2 jaja
– małe opakowanie jogurtu naturalnego
– 1 mały, świeży ogórek
– łyżeczka musztardy
– sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
– Umytą cukinię kroimy na słupki (tak, aby przypominały frytki). Bułkę tartą mieszamy z parmezanem, solą i pieprzem.
– Do miski z roztrzepanym jajkiem wkładamy słupki z cukinii i dokładnie mieszamy.
– Kolejno cukinię przekładamy do miski z bułka tartą i parmezanem. Dokładnie je w tej bułce obtaczamy.
– Cukinię w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
– Frytki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Sos:
– jogurt naturalny mieszamy z przyprawami (solą pieprzem i oregano), musztardą i startym na tarce ogórkiem. Można dodać też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz kilka kropel cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z gorącymi frytkami.
Smacznego!
#zdrowyczwartek #glodnizmian
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
16 komentarzy
Na pewno zrobię ale w sezonie letnim :)
Wypróbowałam pychota https://higienistkadent.blogspot.com/
Czy frytki wychodzą chrupiące? Pomysł bardzo fajny :-)
Te cieńsze są chrupiące ;)
Z cukinii jeszcz nie robiłam, jakoś zawsze wydawało mi się, że jest zbyt mokrym warzywem, ale może kiedyś spróbuję :)
Zatem do batatów, selera i buraków dołączę cukinię :)
Nie próbowałam jeszcze frytek z cukinii, ale chętnie spróbuję. Póki co królują u mnie bataty ;)
O widzisz – a ja z batatów nigdy nic nie robiłam ;)
Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno w sezonie wrócę po przepis:-)
Wyglądają baaaardzo apetycznie :) Do tej pory robiłam jedynie tradycjne lub te z batatów ale na pewno skusze się na te z cukinii :)
Chyba jutro polecę do sklepu po wszystkie składniki, bo frytki na zdjęciach wyglądają smakowicie, a przepis wydaje się bardzo prosty :D Piękne zdjęcia!
Łoł! Jak one apetycznie wyglądają! Widziałam jeszcze frytki z marchewki buraków i batatów. Zawsze ślinka mi cieknie, gdy patrzę na takie warzywne frytasy. Muszę w końcu się ogarnąć i coś takiego zrobić, choć jesli chodzi o bataty, to mnie postraszyli, że się łatwo rozwalają.
Już nie mogę doczekać się sezonu, żeby wypróbować Twój przepis! Mniam! :)
Lubię cukinię i lubię frytki, więc muszę wypróbować to połączenie :)
Ciekawy pomysł na zdrową przekąskę, widziałam już cukinie w naszym warzywniaku więc trzeba będzie przetestować rozwiązanie.
No coś takiego to widzę zdecydowanie pierwszy raz. Świetny pomysł! Niedługo akurat cukinie będą “w obrocie” to się na coś takiego skuszę.
Pozdrawiam