Lubię piec i gotować – jednak często brakuje mi na to czasu. Jak gotuję to zazwyczaj wybieram dania lub desery, które nie wymagają poświęcenia popołudnia w kuchni. Jabłka pod kruszonką należą do kategorii deserów, które robi się ekspresowo. Przy przygotowywaniu posiłków ważna jest dla mnie także dobra zabawa i wspólnie spędzony czas z moją córką. Na szczęście zawsze chętnie mi pomaga.
Deser, który dziś Wam proponuję robi się w 25 minut, wliczając w to czas pieczenia. Pyszny zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki (porcja dla 4 osób):
– 5 jabłek
– łyżeczka cynamonu
– garść rodzynek
– 90 g masła
– 80 g cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 100 g mąki
Sposób przygotowania:
1. Masło kroimy na małe kawałeczki. Kolejno mieszamy z cukrem i mąką. Zagniatamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Po przygotowaniu wkładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka umieszczamy w małych naczyniach żaroodpornych, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Po około 20 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub odrywamy małe kawałeczki. Układamy je na jabłkach. Wierzch dokładnie pokrywamy kruszonką.
3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Góra deserów ma być lekko zarumieniona. Po przestygnięciu można dodać świeże owoce.
SMACZNEGO!
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
21 komentarzy
Przepięknie to wygląda! :)
Klasyczny i prosty deser, ale za to pyszny :)
Fajny przepis, tez bardzo lubie wlasnie takie gotowanie, czy przygotowywanie malego co nieco, ktore nie wymaga przesiadywania calego popoludnia w kuchni, ale za to tak bardzo cieszy oko i podniebienie. Pozdrawiam serdecznie Beata
Łatwo, szybko, pysznie i przyjemnie – szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Również pozdrawiam ;)
Wygląda nieziemsko i od samego patrzenia cieknie mi ślinka :P Takie przepisy uwielbiam :D
Dziękuję :*
Uwielbiam wszelkiego rodzaju owoce pod kruszonką! Szczególnie jabłka i śliwki :)
Kolejne będą śliwki, jednak na nie muszę jeszcze chwilę zaczekać.
Czy to choć odrobinę przypomina w smaku szarlotkę? Przepis rzeczywiście krótki, łatwy i rzeczowy ;) w sam raz na działanie z osprzętem kuchennym w towarzystwie dzieciarni ;) Chyba się skuszę i zafunduję moim Zaciechom małe kucharzenie.
Pewnie, że przypomina! ;) a robi się ekspresowo. Dobrej zabawy ;)
Pycha.. tylko dlaczego te jabłka sklepowe teraz takie okropne, bez smaku… :(
Jak dorwę gdzieś prawdziwe jabłka, to zrobię!
To zależy jakie jabłka się kupi. W supermarketach są takie sztuczne, ale na targu to już coś innego ;)
Bardzo fajny przepis! Prosty i szybki <3 Coś zdecydowanie dla mnie!
Takie “szarlotkowate” trochę :) Ja ostatnio robię naprzemiennie sezamki bananowe i najlepsze florentynki. Też szybko :)
Ooo, jeszcze nie próbowałam. Może następnym razem. Podrzuć przepis! ;)
Wyglądają pysznie :)
Jakie to musi być dobre! Już wiem, co zrobię, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. :)
Dziekuje bardzo!!!
Piękne podane ciacho;) Zabawa z córką pewnie też była przednia:) Z całego serca zachęcam wszystkich od wspólnego gotowania/pieczenia z pociechami. Takie potrawy lepiej smakują;)
Wtedy smakują najlepiej ;)
Piękne zdjęcia. A przepis super. Prosty-taki jak lubię!