Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Jabłka pod kruszonką

Lubię piec i gotować – jednak często brakuje mi na to czasu. Jak gotuję to zazwyczaj wybieram dania lub desery, które nie wymagają poświęcenia popołudnia w kuchni. Jabłka pod kruszonką należą do kategorii deserów, które robi się ekspresowo. Przy przygotowywaniu posiłków ważna jest dla mnie także dobra zabawa i wspólnie spędzony czas z moją córką. Na szczęście zawsze chętnie mi pomaga.

Deser, który dziś Wam proponuję robi się w 25 minut, wliczając w to czas pieczenia. Pyszny zarówno na zimno jak i na gorąco. 

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 5 jabłek

– łyżeczka cynamonu

– garść rodzynek

– 90 g masła

– 80 g cukru

– łyżka cukru waniliowego

– 100 g mąki

Sposób przygotowania:

1. Masło kroimy na małe kawałeczki. Kolejno mieszamy z cukrem i mąką. Zagniatamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Po przygotowaniu wkładamy do lodówki.

2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka umieszczamy w małych naczyniach żaroodpornych, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Po około 20 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub odrywamy małe kawałeczki. Układamy je na jabłkach. Wierzch dokładnie pokrywamy kruszonką.

3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Góra deserów ma być lekko zarumieniona. Po przestygnięciu można dodać świeże owoce. 

SMACZNEGO!

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

4,033 total views, 3 views today

21 Komentarze

  1. Przepięknie to wygląda! :)

  2. Klasyczny i prosty deser, ale za to pyszny :)

  3. Fajny przepis, tez bardzo lubie wlasnie takie gotowanie, czy przygotowywanie malego co nieco, ktore nie wymaga przesiadywania calego popoludnia w kuchni, ale za to tak bardzo cieszy oko i podniebienie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • Agnieszka

      Łatwo, szybko, pysznie i przyjemnie – szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Również pozdrawiam ;)

  4. Wygląda nieziemsko i od samego patrzenia cieknie mi ślinka :P Takie przepisy uwielbiam :D

  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju owoce pod kruszonką! Szczególnie jabłka i śliwki :)

  6. Czy to choć odrobinę przypomina w smaku szarlotkę? Przepis rzeczywiście krótki, łatwy i rzeczowy ;) w sam raz na działanie z osprzętem kuchennym w towarzystwie dzieciarni ;) Chyba się skuszę i zafunduję moim Zaciechom małe kucharzenie.

  7. Pycha.. tylko dlaczego te jabłka sklepowe teraz takie okropne, bez smaku… :(
    Jak dorwę gdzieś prawdziwe jabłka, to zrobię!

    • Agnieszka

      To zależy jakie jabłka się kupi. W supermarketach są takie sztuczne, ale na targu to już coś innego ;)

  8. Bardzo fajny przepis! Prosty i szybki <3 Coś zdecydowanie dla mnie!

  9. Takie “szarlotkowate” trochę :) Ja ostatnio robię naprzemiennie sezamki bananowe i najlepsze florentynki. Też szybko :)

    • Agnieszka

      Ooo, jeszcze nie próbowałam. Może następnym razem. Podrzuć przepis! ;)

  10. Jakie to musi być dobre! Już wiem, co zrobię, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. :)

  11. Dziekuje bardzo!!!

  12. Piękne podane ciacho;) Zabawa z córką pewnie też była przednia:) Z całego serca zachęcam wszystkich od wspólnego gotowania/pieczenia z pociechami. Takie potrawy lepiej smakują;)

  13. Piękne zdjęcia. A przepis super. Prosty-taki jak lubię!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.