Jabłka pod kruszonką

by Agnieszka
Jabłka pod kruszonką

Lubię piec i gotować – jednak często brakuje mi na to czasu. Jak gotuję to zazwyczaj wybieram dania lub desery, które nie wymagają poświęcenia popołudnia w kuchni. Jabłka pod kruszonką należą do kategorii deserów, które robi się ekspresowo. Przy przygotowywaniu posiłków ważna jest dla mnie także dobra zabawa i wspólnie spędzony czas z moją córką. Na szczęście zawsze chętnie mi pomaga.

Deser, który dziś Wam proponuję robi się w 25 minut, wliczając w to czas pieczenia. Pyszny zarówno na zimno jak i na gorąco. 

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 5 jabłek

– łyżeczka cynamonu

– garść rodzynek

– 90 g masła

– 80 g cukru

– łyżka cukru waniliowego

– 100 g mąki

Sposób przygotowania:

1. Masło kroimy na małe kawałeczki. Kolejno mieszamy z cukrem i mąką. Zagniatamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Po przygotowaniu wkładamy do lodówki.

2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka umieszczamy w małych naczyniach żaroodpornych, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Po około 20 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub odrywamy małe kawałeczki. Układamy je na jabłkach. Wierzch dokładnie pokrywamy kruszonką.

3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Góra deserów ma być lekko zarumieniona. Po przestygnięciu można dodać świeże owoce. 

SMACZNEGO!

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

21 komentarzy

Matka na Szczycie 29 marca 2017 - 07:26

Przepięknie to wygląda! :)

Reply
Jud 30 marca 2017 - 13:23

Klasyczny i prosty deser, ale za to pyszny :)

Reply
BEATA REDZIMSKA 30 marca 2017 - 13:42

Fajny przepis, tez bardzo lubie wlasnie takie gotowanie, czy przygotowywanie malego co nieco, ktore nie wymaga przesiadywania calego popoludnia w kuchni, ale za to tak bardzo cieszy oko i podniebienie. Pozdrawiam serdecznie Beata

Reply
Agnieszka 30 marca 2017 - 13:48

Łatwo, szybko, pysznie i przyjemnie – szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Również pozdrawiam ;)

Reply
fitcookfitlook 30 marca 2017 - 13:49

Wygląda nieziemsko i od samego patrzenia cieknie mi ślinka :P Takie przepisy uwielbiam :D

Reply
Agnieszka 30 marca 2017 - 13:50

Dziękuję :*

Reply
Edyta Mój kawałek podłogi 31 marca 2017 - 09:42

Uwielbiam wszelkiego rodzaju owoce pod kruszonką! Szczególnie jabłka i śliwki :)

Reply
Agnieszka 6 kwietnia 2017 - 22:40

Kolejne będą śliwki, jednak na nie muszę jeszcze chwilę zaczekać.

Reply
Zacisze Rozmaitości, Lidia 31 marca 2017 - 13:07

Czy to choć odrobinę przypomina w smaku szarlotkę? Przepis rzeczywiście krótki, łatwy i rzeczowy ;) w sam raz na działanie z osprzętem kuchennym w towarzystwie dzieciarni ;) Chyba się skuszę i zafunduję moim Zaciechom małe kucharzenie.

Reply
Agnieszka 31 marca 2017 - 13:09

Pewnie, że przypomina! ;) a robi się ekspresowo. Dobrej zabawy ;)

Reply
Justyna 2 kwietnia 2017 - 22:26

Pycha.. tylko dlaczego te jabłka sklepowe teraz takie okropne, bez smaku… :(
Jak dorwę gdzieś prawdziwe jabłka, to zrobię!

Reply
Agnieszka 6 kwietnia 2017 - 22:39

To zależy jakie jabłka się kupi. W supermarketach są takie sztuczne, ale na targu to już coś innego ;)

Reply
Mamoholiczka 2 kwietnia 2017 - 23:24

Bardzo fajny przepis! Prosty i szybki <3 Coś zdecydowanie dla mnie!

Reply
Adriana 3 kwietnia 2017 - 13:54

Takie “szarlotkowate” trochę :) Ja ostatnio robię naprzemiennie sezamki bananowe i najlepsze florentynki. Też szybko :)

Reply
Agnieszka 6 kwietnia 2017 - 22:40

Ooo, jeszcze nie próbowałam. Może następnym razem. Podrzuć przepis! ;)

Reply
Nadine | Macierzyństwo - raz! 3 kwietnia 2017 - 20:39

Wyglądają pysznie :)

Reply
Paulina Biernacka 4 kwietnia 2017 - 13:27

Jakie to musi być dobre! Już wiem, co zrobię, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. :)

Reply
Daniel 5 kwietnia 2017 - 10:34

Dziekuje bardzo!!!

Reply
Anna Lena ze Zjem Cię 6 kwietnia 2017 - 22:24

Piękne podane ciacho;) Zabawa z córką pewnie też była przednia:) Z całego serca zachęcam wszystkich od wspólnego gotowania/pieczenia z pociechami. Takie potrawy lepiej smakują;)

Reply
Agnieszka 6 kwietnia 2017 - 22:38

Wtedy smakują najlepiej ;)

Reply
Natura się opłaca 6 kwietnia 2017 - 23:50

Piękne zdjęcia. A przepis super. Prosty-taki jak lubię!

Reply

Zostaw komentarz