Przepisów na chlebek bananowy w internecie jest całe mnóstwo. Pierwszy raz chlebek spróbowałam u mojej sąsiadki. Dostałam przepis, nieco edytowałam i dzisiaj Wam podsyłam. Chlebek przede wszystkim jest zdrowy – w swoim składzie ma banany, bardzo mało cukru, mąkę pełnoziarnistą i orzechy. Jest rewelacyjny i bajecznie prosty w wykonaniu! Miękki, słodziutki, no po prostu pyszny! PS. Nie trzeba używać miksera ;)
Składniki:
– 4 dojrzałe banany
– jajko
– pół szklanki brązowego cukru (a nawet mniej)
– garść orzechów laskowych
– 75 g masła
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
– pół szklanki mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Formę – 10×20 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
2. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Nie musi być zimne. W osobnym naczyniu widelcem ugniatamy banany.
3. Roztrzepane jajko łączymy z brązowym cukrem i cukrem z wanilią/ ekstraktem z wanilii.
4. Mąkę tortową łączymy z pełnoziarnistą i dodajemy sodę.
5. Kolejno łyżką mieszamy ze sobą wszystkie składniki, tak aby je delikatnie połączyć czyli banany mieszamy z masłem, dodajemy jajko z cukrem, na końcu mąkę z sodą. Po wymieszaniu dodajemy pokruszone orzechy laskowe. Energicznie mieszamy. Przelewamy masę do formy. Wierzch posypujemy orzechami. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut.
SMACZNEGO!
Nie masz takiej formy do pieczenia? Nic straconego! Taką formę kupisz –> TUTAJ.
Przed…
I po… :)
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
4,008 total views, 2 views today
Dobrze wygląda :) chętnie wypróbuję przepis. Fajny zamiennik słodyczy z całym mnóstwem konserwantów i niezdrowych dodatków.
Dokładnie! To najważniejsze.
Pełnoziarnista mąką – jaką propnujesz?
Raz piekłam taki chlebek, ale Twój wygląda bardzo obiecująco :)
Mam mąkę pełnoziarnistą żytnią. Zakupiona w jednym z ogólnodostępnych sklepów ;)
pychotka <3
Chlebek bananowy – to brzmi pysznie! Kompletnie nie rozumiem po co jajko, lepiej i zdrowiej użyć siemienia lnianego. Pozdrawiam :)
Uwielbiam chlebek bananowy! Z chęcią wypróbuję przepis :)
Rewelacja! Chętnie bym zjadła coś takiego! :)
Jeju, jeju, ale mi ślinka cieknie teraz :)
Dziekuje, za ten wpis.
Jaka pychotka. Musze wyprobowac Twoj przepis. Przypuszczam, ze ten okaz juz dawno zjedzony? Pozdrawiam cieplutko Beata
Oczywiście! Nawet śladu po nim nie zostało ;)
Muszę w końcu go zrobic! Dzięki za przepis! <3
To jest po prostu niesamowite!