Szakszuka – idealne danie na chłodne dni

by Agnieszka
Szakszuka - idealne danie na chłodne dni

Przeraża mnie pogoda za oknem. Jest szaro, buro i ponuro, a temperatura z każdym dniem jest niższa. Dlatego coraz częściej stawiam na ciepłe posiłki. Szakszuka zagościła u mnie na stałe już po pierwszym spróbowaniu. To przepyszne danie jest dobre zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Mój przepis odbiega od oryginału, głównie dlatego, że jaja zastąpiłam roladą z koziego sera. Możecie dodawać przeróżne warzywa i znaleźć dla siebie wersję idealną. Ja w dalszym ciągu jestem na planie MB i muszę trzymać się pewnych zasad. A moja waga pokazuje już – UWAGA – 10 kg mniej! :) Zdrowe odżywianie może być naprawdę pyszne!

Jak Wam się podoba moja propozycja?

Szakszuka - idealne danie na chłodne dni

Składniki (dla 1 osoby):

– około 150 g warzyw, a w tym ok 110 g to pomidory koktajlowe. Reszta to pieczarki, cebulka szalotka, kawałek papryki,

– rolada z koziego sera ok. 95 g,

– pieczywo żytnie,

– przyprawy: różowa sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra, opcjonalnie pół ząbka czosnku,

– pół łyżeczki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

– na niedużej patelni podsmażamy na oleju kokosowym cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Pomidory kroimy i dorzucamy na patelnię. Dla chętnych: pomidory można obrać;

– całość doprawiamy ulubionymi przyprawami. Mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty (już nie mieszając). Pomidory odparują, a danie zrobi się bardziej gęste;

– do podsmażonych warzyw dodajemy krążki rolady z koziego sera. Przykrywamy i zostawiamy na ogniu przez ok. 3 minuty – ser się podgrzeje i delikatnie rozpuści;

– podajemy z roszponką, bazylią lub szczypiorkiem i ciemnym pieczywem.

Szakszuka to zdecydowanie kulinarne odkrycie sezonu!

SMACZNEGO!

Szakszuka - idealne danie na chłodne dni

Będąc na planie Metabolic Balance, należy pamiętać o zasadach, o swojej gramaturze i indywidualnie dobranych produktach. 

#kobietydlakobiety #zmiensiebiedajsiebie #fundacja34start

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

11 komentarzy

Madzia 24 października 2017 - 21:04

Brawo Aga;)) przepis muszę wypróbować wygląda pysznie:D

Reply
Agnieszka 24 października 2017 - 21:05

Dzięki Kochana! Koniecznie wypróbuj przepisu – to po prostu niebo w gębie!

Reply
Hubert 28 października 2017 - 17:38

Skusiłem się na to danie i wyszło świetnie. Już zapisuję do mojej listy przepisów.

Reply
Agnieszka 11 kwietnia 2019 - 23:03

<3

Reply
Patryk 30 października 2017 - 17:44

Danie idealne na jesienne popołudnie :) Już testowałem :)

Reply
Marta 7 listopada 2017 - 12:45

Szakszuka wygląda pycha! Muszę wypróbować na śniadanie w przyszły weekend :)

Reply
urszula oliwek 3 września 2018 - 10:59

Uwielbiam hummus :) Ale Twój przepis zaskoczył mnie kozim serem i olejem kokosowym. Ja robię bardziej tradycyjnie. Spróbuję kiedyś zastąpić jajka tak jak Ty :)

Reply
Newenglandblog.pl 8 lutego 2019 - 21:25

Zastanawiałam się co zrobić jutro na śniadanie i mam idealny przepis. Dziękuję

Reply
Agnieszka 8 lutego 2019 - 21:32

Problem rozwiązał się sam! Smacznego :)

Reply
Ewa 9 lutego 2020 - 21:19

Aga a próbowałaś tego przepisu z jajkami?

Reply
Agnieszka 11 lutego 2020 - 22:26

Tak! Ale jakoś mi nie podeszła… za to tę z kozim serem uwielbiam i mogę jeść codziennie ;)

Reply

Zostaw komentarz