Domowy hummus pomidorowy z ciecierzycy

by Agnieszka

Hummus odkryłam całkiem niedawno. Samo słowo -hummus- dla mnie brzmiało dość egzotycznie :) ale… smakuje całkiem przyzwoicie i póki co nie odważyłam się na sklepowy, gotowy produkt. Hummus robię w domu i narazie przepadłam w hummusie pomidorowym. W jego skład wchodzą same dobre i zdrowe składniki. Do wykonania potrzebujecie na pewno dobry blender – ja na początku swojej przygody z hummusem jeden spaliłam :) Hummus świetnie smakuje ze świeżymi warzywami np. ogórek, kalarepa, rzodkiewka lub po prostu jako dodatek do kanapki. Ciecierzyca gotuje się dość długo, ale sam hummus robi się błyskawicznie.

Składniki na jedną porcję: 

– 85 g suchej ciecierzycy (suchej)

– łyżeczka pokrojonej cebulki szalotki

– kilka szt. pomidorków koktajlowych + 3/4 sztuki pomidorów suszonych bez oleju

– listki bazylii (wg uznania)

– sól himalajska, pieprz, papryka słodka, odrobina czosnku

– łyżka oliwy z oliwek

– woda z ciecierzycy

Sposób przygotowania: 

Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (ale uwaga, zazwyczaj 12 godzin wcześniej trzeba ją namoczyć). Po ugotowaniu ciecierzycę wyciągamy z wody (wodę zostawiamy, może się przydać), dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody z gotowania ciecierzycy. Przyprawiamy do smaku i gotowe. Taka pasta kojarzy mi się z pasztetem pomidorowym. Jednak odkąd mam świadomość co znajduje się w środku – nie tykam go od kilku lat. 

SMACZNEGO! 

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Ewa 9 lutego 2020 - 21:21

Uwielbiam hummusy i wszelkie pasty warzywne, czekam na kolejny przepis tego typu, pozdrowienia

Reply
Agnieszka 11 lutego 2020 - 22:32

Ja też! PS. coś na pewno będzie :) Dzięki za komentarz, pozdrawiam :*

Reply

Zostaw komentarz