Ciasto z owocami lata

by Agnieszka

Czas leci jak szalony. Dopiero co Instagram zalewały fotografie z bzem w roli głównej, był czas na piwonie, hortensje, a teraz słoneczniki. Uwielbiam lato i królujące wszem i wobec kwiaty, ale też owoce i warzywa. Czereśnie i bób kocham nad życie! Reszta w sumie może nie istnieć :) Ale nie pogardzę też malinami i borówkami. Kiedy czas pozwoli działamy wspólnie z Zuzą w kuchni. Powstają kompoty, koktajle, sałatki, no i ciasta! To, na które dzisiaj wrzucam przepis jest bajecznie łatwe w wykonaniu. Musi posiedzieć trochę w piekarniku, ale jest grzechu warte. Po upieczeniu słyszałam tylko: “Poproszę ciasto” i tak kilka razy, choć było jeszcze gorące… 

Ciasto z owocami lata

Ciasto jest prawie bezglutenowe, bo zawiera w swoim składzie tylko mąkę ryżową.

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki ryżowej

– 4 jajka

– 1/2 szklanki oleju roślinnego z dodatkiem oliwy z oliwek (a jak nie macie na stanie, może być zwykły olej)

– 1 szklanka brązowego cukru

– 2 łyżki cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (proszek niestety zawiera gluten, dlatego ciasto nie jest w 100% bezglutenowe)

– owoce lata: maliny, truskawki, borówki, czereśnie

– cukier puder do posypania, mięta, masło do wysmarowania blaszki.

Ciasto z owocami lata

Sposób przygotowania:

1. Ciasto robi się szybko, dlatego na początku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę smarujemy masłem.

2. Do miski dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia, całość mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy brązowy cukier z cukrem waniliowym.

3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy na mniejszych obrotach. Ubijamy ok. 2 minut i pomału dodajemy żółtka. 

4. Czas na olej, który dodajemy partiami do powstałej mieszanki, cały czas miksując. 

5. Mąka! Dodajemy także partiami – nie wszystko na raz. Po czym dokładnie całość mieszamy mikserem. I praktycznie koniec.

6. Gotową masę przelewamy do blaszki. Masa po chwili równomiernie się rozłoży. Na wierzchu układamy owoce, które podczas pieczenia delikatnie się zatopią w cieście.

7. Czas pieczenia to ok. 1 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem, który po wyciągnięciu ma być suchy. Moja mama ma taki “specjalny” patyczek w kuchni. Ja znalazłam inny – w zestawie do hybryd :) Jeden z nich ma swoje zastosowanie w kuchni. Oczywiście był nowy! :)

8. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi owocami i miętą. Owoce robią swoje. Nie dość, że wygląda to jak smakuje!

SMACZNEGO!

Ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

12 komentarzy

hanka 7 lipca 2018 - 17:38

o cudo !!

Reply
Iwona 10 lipca 2018 - 10:59

Akurat kupiłam pierwszy raz mąkę ryżową, więc już mam pomysł na jej wykorzystanie :)

Reply
AnnnaDs 11 lipca 2018 - 11:59

Super wpis :) Pierwszy raz jestem na twoim blogu ale chyba będę tu wracać częściej, bardzo podoba mi się twój styl :)

Reply
Agnieszka 19 stycznia 2019 - 23:55

Zapraszam! :) Będzie mi niezmiernie miło

Reply
Agata 12 lipca 2018 - 11:53

O matko ile owoców. Podoba mi się twój pomysł. Po co dekorować, ma smakować!

Reply
Agata 17 lipca 2018 - 08:35

Trzeba w wakacje wykorzystywać wszystkie owoce.

Reply
Mania 20 lipca 2018 - 08:50

Pozwolę sobie delikatnie zmodyfikować twój przepis, bo już mam wizję na zrobienie ciasta tylko z borówkami i z beza na górze, ewentualnie ozdobione bita śmietana zamiast pudru. Niemniej dzięki wielkie za przepis :D

Reply
Kasia 20 lipca 2018 - 12:29

Ciasto rewelacja! Spieszę jednak z pomocą – można zakupić proszek do pieczenia bezglutenowy, bo taki istnieje:-)

Reply
Agnieszka 20 lipca 2018 - 18:53

O widzisz! Szczerze mówiąc to nie wiedziałam. Ale też nie zagłębiałam tego tematu. Mąkę ryżową kupiłam “na spróbowanie” i od pewnego czasu używam tylko tej :) Czyli można zamienić zamienić zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy i ciasto będzie 100% gluten free ;)

Reply
Samanta 21 lipca 2018 - 19:27

Zawsze mi się podobają zdjęcia, które robisz, zawsze zachęcają do zrobienia przepisu. Akurat kupiłam pierwszy raz mąkę ryżową, więc już mam pomysł na jej wykorzystanie :)

Reply
Agnieszka 19 stycznia 2019 - 23:56

Dziękuję :)

Reply
Adrian 23 lipca 2018 - 14:23

Wow! Wygląda przepysznie, w weekend koniecznie zagości na domowym stole, trzeba korzystać póki dostępne są świeże owoce :)

Reply

Zostaw komentarz