Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Leczo z dyni

Leczo z dyni to hit tej jesieni! Uwierzcie mi na słowo, a najlepiej wypróbujcie sami. I przyznaję to był mój pierwszy raz. Wcześniej owszem robiłam leczo, ale tylko i wyłączne z cukinii. Tym razem padło na dynię i tylko dlatego, że po prostu miałam ją w domu, a krem z dyni już się trochę nam przejadł. Przepis jest banalnie prosty, a samo danie jest jednogarnkowe. Zapewne większość składników macie w domowych spiżarkach ;) Podrzucam zatem przepis i sposób przygotowania. Leczo z dyni – to szybkie, przepyszne i jednogarnkowe danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. W dodatku to bomba warzywna!

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 4 pomidory malinowe
  • pół kubka ugotowanej fasoli adzuki (może być też zwykła fasola czerwona)
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 3 ziela angielskie, 2 łyżki suszonej cebuli, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz – do smaku
  • szklanka wody
  • mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. pół szklanki mleczka kokosowego 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w pióra cebulę (może być i w kostkę) podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie pokrojoną dynię, pomidory i podlewamy wodą. Do całej mieszanki dorzucamy ziele angielskie, czosnek i resztę przypraw. Gotujemy ok. 10 minut.
  2. W następnej kolejności dodajemy do garnka kukurydzę, fasolę adzuki i passatę pomidorową. Całość mieszamy i znów zostawiamy na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Na samym końcu zabielamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze dosłownie 5 minut. Gdyby leczo zrobiło się zbyt gęste, można dodać trochę wody.

Gotowe leczo przed podaniem posypujemy wędzonym vege boczkiem (oczywiście własnej roboty). Danie można podawać z grzankami, chlebem, ryżem, kaszą – jak dusza zapragnie :) Dajcie znać czy przepis przypadł do gustu!

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

102 total views, 7 views today

1 Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, ja często robię wegańskie leczo z cukinia i bakłażanem.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.