Leczo z dyni

by Agnieszka

Leczo z dyni to hit tej jesieni (i nie tylko)! Uwierzcie mi na słowo, a najlepiej wypróbujcie sami. I przyznaję to był mój pierwszy raz. Wcześniej owszem robiłam leczo, ale tylko i wyłączne z cukinii. Tym razem padło na dynię i tylko dlatego, że po prostu miałam ją w domu, a krem z dyni już się trochę nam przejadł. Przepis jest banalnie prosty, a samo danie jest jednogarnkowe. Zapewne większość składników macie w domowych spiżarkach ;) Podrzucam zatem przepis i sposób przygotowania. Leczo z dyni – to szybkie, przepyszne i jednogarnkowe danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. W dodatku to bomba warzywna! U nas zagościło na dobre.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 4 pomidory malinowe
  • pół kubka ugotowanej fasoli adzuki (może być też zwykła fasola czerwona)
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 3 ziela angielskie, 2 łyżki suszonej cebuli, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz – do smaku
  • szklanka wody
  • mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. pół szklanki mleczka kokosowego 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w pióra cebulę (może być i w kostkę) podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie pokrojoną dynię, pomidory i podlewamy wodą. Do całej mieszanki dorzucamy ziele angielskie, czosnek i resztę przypraw. Gotujemy ok. 10 minut.
  2. W następnej kolejności dodajemy do garnka kukurydzę, fasolę adzuki i passatę pomidorową. Całość mieszamy i znów zostawiamy na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Na samym końcu zabielamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze dosłownie 5 minut. Gdyby leczo zrobiło się zbyt gęste, można dodać trochę wody.

Gotowe leczo przed podaniem posypujemy wędzonym vege boczkiem (oczywiście własnej roboty). Danie można podawać z grzankami, chlebem, ryżem, kaszą – jak dusza zapragnie :) Dajcie znać czy przepis przypadł do gustu!

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Może Ci się również spodobać

10 komentarzy

www 6 grudnia 2018 - 10:25

Wygląda przepysznie, ja często robię wegańskie leczo z cukinia i bakłażanem.

Reply
Agnieszka 19 stycznia 2019 - 23:54

Ooo tej wersji jeszcze nie próbowałam!

Reply
Kamil 7 grudnia 2018 - 12:48

Uwielbiam leczo :)

Reply
Agnieszka 30 stycznia 2019 - 19:19

To spróbuj jeszcze z dynią :)

Reply
Dietetyk Na Walizkach 12 lutego 2019 - 22:16

Często polecam leczo moim pacjentom, ponieważ można przemycić do niego wiele cennych warzyw plus podać z kaszą czy ryżem brązowym/dzikim. Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

Reply
Agnieszka 12 lutego 2019 - 23:15

O! Leczo z ryżem – jeszcze nie jadłam :) Kolejnym razem zrobię test ;)

Reply
Margaretkaw 2 września 2019 - 18:11

Zawsze robię z cukinii, ale chyba czas na zmiany ;)

Reply
Agnieszka 3 września 2019 - 10:23

Warto zaeksperymentować , myślę, że nie pożałujesz ;)

Reply
A.M. 17 marca 2020 - 14:24

Nie mam wszystkich składników, ale coś pokombinuję, może wydzie mi podobne :)

Reply
Agnieszka 24 marca 2020 - 18:34

Pewnie, kombinuj! Kombinowane też pyszne :)

Reply

Zostaw komentarz