Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Kruche ciasteczka świąteczne

To już zdecydowanie ostatni moment na pieczenie świątecznych słodkości… Bo nie ma to jak własnoręcznie zrobione w domowym zaciszu ciasteczka.  Można je ozdobić lukrem lub zostawić bez niczego. Część ciasteczek jest standardowa – jasna, a część z dodatkiem kakao. Wycinanie ciasteczek sprawia największą frajdę, nie tylko najmłodszym :)

Składniki na około 50 ciasteczek:

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru (mile widziany cukier brązowy)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżeczki kakao

Kruche ciasteczka świąteczne

Sposób wykonania:

1. Mąkę tortową należy wymieszać z cukrem, kolejno położyć na niej zimne, pokrojone w plastry masło i jogurt/ śmietanę. Całość siekamy nożem. 

2. Kolejny krok to zagniatanie ciasta. Robimy to szybkimi ruchami, dzielimy na połowę. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy do połączenia się składników. Tą część także wkładamy do folii i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. 

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

4. Schłodzone ciasto wyciągamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Po równomiernym rozwałkowaniu wycinamy foremkami ulubione kształty.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim powycinane ciasteczka. Pieczemy przez około 10-15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. 

I to wszystko! :)

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

325 total views, 2 views today

2 Komentarze

  1. Wyglądają bardzo ciekawie ;) Zawsze to jakaś odmiana dla pierniczków.

  2. Ja ciasteczka będę piekła dopiero dziś! W końcu święta! <3

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.