Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Piernikowy torcik z czekoladą

Wczoraj upiekłyśmy torcik piernikowy, dzisiaj już go prawie nie ma – to dla mnie najlepsza rekomendacja :) Swoje świąteczne pieczenie miałam zakończyć na ciasteczkach, muffinkach i serniku, ale obok tego ciasta nie mogłam przejść obojętnie! Zuzia po ujrzeniu tych przesłodkich reniferków od razu chciała się zabrać za pieczenie. Moją inspiracją była Karolina Wilk, znana w internecie jako @kinka. To na Jej instagramie zobaczyłam te renifery! Są boskie!!! Prawda? Choć środek się mocno różni od przepisu Kinki, to góra jest niemalże identyczna. Ciasto jest mocno wilgotne i idealnie nadaje się na świąteczny stół. Wasze maluchy i rodzinka będą zachwycone. Gwarantuję! Podrzucam Wam moją wersję i zdradzę też przepis mojej mamy na naaaajjjjlepszą na świecie polewę czekoladową.

Piernikowy torcik z czekoladą

Piernikowy torcik z czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mleka
  • 3/4 szklanki mleka
  • białe i czerwone drażetki (oczy i nos)
  • precelki (na rogi)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • jajko

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed pieczeniem tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  2. W mikserze przez ok. 7 minut ucieramy masło z cukrem. Kolejno dodajemy powidła i 2 całe jaja. Po wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając masę, max 10 minut.
  3. Po wyłączeniu miksera dodajemy garść orzechów włoskich i całość delikatnie mieszamy łyżką. 
  4. Pieczemy w tortownicy z wyciąganym dnem, o średnicy 26-28 cm (może być i mniejsza, ale ciasto będzie wtedy wyższe). 
  5. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie 40 minut, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i dalej piekę przez ok. 15 minut. 

Polewa czekoladowa:

W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczam pół kostki masła. Dodaję 3 czubate łyżki cukru pudru i 3 łyżki kakao. Całość mieszam i trzymam przez dosłownie 3-4 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie GOTUJEMY! Odstawiam do przestudzenia, a na końcu dodaję całe jajko i intensywnie mieszam – polewa dzięki temu będzie szklista. Przed polaniem ciasta delikatnie ją podgrzewamy. 

Dekoracja: 

Gdy ciasto przestygnie polewamy je przygotowaną wcześniej czekoladą i kroimy je na 8 równych części. Z czerwonych czekoladowych drażetek robimy noski, z białych – oczy (źrenice z polewy czekoladowej), a rogi robimy z precelków. 

Piernikowy torcik z czekoladą

Piernikowy torcik z czekoladą

Piernikowy torcik z czekoladą

Banalnie łatwe w wykonaniu, a smakuje i wygląda wyśmienicie! 

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

486 total views, 1 views today

11 Komentarze

  1. Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Przygotowanie też nie wydaje się być jakieś szczególne skomplikowane.

  2. Mamy sprawdzony przepis na piernikowe ciasta, właśnie w grudniu się ich trzymamy, w zgodzie z pokoleniową tradycją. :)

  3. Świetny pomysł! Bardzo mi się podoba, że pokrojony torcik wygląda jak myszki :)

  4. Odjechanestudia

    Wszystko co czekoladowe jest super

  5. Cudownie wygląda ten torcik. Ja nie mam ręki do wypieków, ale chętnie spróbuję tego przepisu. Oby się udał!

  6. Śliwki i cynamon w składzie? Biorę w ciemno :D

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.