Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Świąteczne muffinki z czekoladą i orzechami

Święta już mocno za pasem. Czujecie to? Okna umyte, dywany wytrzepane? Nie?! To nie ważne, bo Święta i tak się odbędą :) Czas skupić się na tym co ważne i ważniejsze. U nas niestety domowy szpital, ale jak to mówię – ze wszystkiego należy wyciągnąć jakiś pozytyw. Co z tego, że jesteśmy uziemione w domu – ważne, że razem i w końcu mamy czas tylko dla siebie. Pieczemy, gramy w gry, oglądamy bajki. Upiekłyśmy pyszne, świąteczne muffinki z czekoladą i orzechami, a już jutro zabieramy się za tort piernikowy! W końcu kupiłam formę do pieczenia muffinek i wyszły równiutkie, wręcz idealne. Nasze muffiny dostały sporo gorzkiej czekolady, orzechów i wiórek kokosowych, dlatego są mocno czekoladowe i mooocno świąteczne. Mam nadzieję, że zagoszczą na Waszych stołach!

Składniki na około 20 sztuk:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka brązowego cukru (może być też biały)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papilotkami.

2. Masło należy roztopić i odstawić, by wystygło. 

3. Jaja musimy połączyć z mlekiem – za pomocą miksera lub trzepaczki. Jak kto woli. 

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki.

5. Mąkę ryżową, tortową i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnego naczynia. Kolejno dodajemy cukier brązowy i cukier z wanilią. Całość delikatnie mieszamy.

6. Kolejny, ostatni krok – to połączenie wszystkich składników. Do mąki, proszku do pieczenia dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone masło, czekoladę, orzechy i wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. UWAGA! Ciasto ma być grudkowate. 

7. Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej papilotek i pieczemy ok. 35 minut. Sprawdzamy co jakiś czas czy ciasto wyrosło. Góra muffinek powinna być lekko chrupiąca. Po upieczeniu, ale przed podaniem posypujemy muffinki cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

260 total views, 2 views today

2 Komentarze

  1. ZDjęcia sa tak obłędne, że zjadłabym nawet w papierkach :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.