Niedzielne śniadania: placuszki jogurtowo-budyniowe

by Agnieszka

Wiecie jak to jest, w tygodniu często brakuje czasu (szczególnie rano), żeby zorganizować fajne i pyszne śniadanie. W niedzielę, gdy czasu jest więcej można i dłużej pospać i poszaleć w kuchni. No bo ileż można jeść kanapki, jajecznicę lub jajko na miękko. Zróbcie placuszki jogurtowo-bananowe, a dzieciaki będą w siódmym niebie ;) 

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (190 g)
  • szklanka mąki pszennej
  • opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
  • opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru (biały też może być)
  • 70 g oleju kokosowego (masło też może być) 
  • dodatki: cukier puder, świeże lub mrożone owoce/ dżem

Sposób przygotowania:

  • olej kokosowy/ masło rozpuszczamy w osobnym naczyniu. Pozostałe składniki blendujemy  (można uzyc też miksera) na gładką masę, na końcu dodajemy olej/ masło i całość ponownie mieszamy,
  • smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Jeden placuszek = jedna łyżka masy.
  • po usmażeniu można posypać cukrem pudrem, owocami lub wysmarować dżemem. 

Taką porcją spokojnie nakarmicie 3-4 osoby ;) 

 

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

październik 2019

Może Ci się również spodobać

3 komentarze

A.M 17 marca 2020 - 14:31

Nasze ulubione!

Reply
Wędrówki po kuchni 16 kwietnia 2020 - 09:50

Na takie śniadanie chętnie bym się skusił. ładne zdjęcia :)

Reply
Bookendorfina Izabela Pycio 16 kwietnia 2020 - 12:41

Chciałabym, aby ktoś podał mi takie śniadanie do łózka, tak raz na miesiąc, na dopieszczenie. :)

Reply

Zostaw komentarz