Wiecie jak to jest, w tygodniu często brakuje czasu (szczególnie rano), żeby zorganizować fajne i pyszne śniadanie. W niedzielę, gdy czasu jest więcej można i dłużej pospać i poszaleć w kuchni. No bo ileż można jeść kanapki, jajecznicę lub jajko na miękko. Zróbcie placuszki jogurtowo-bananowe, a dzieciaki będą w siódmym niebie ;)
Składniki:
- mały jogurt naturalny (190 g)
- szklanka mąki pszennej
- opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
- opakowanie cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru (biały też może być)
- 70 g oleju kokosowego (masło też może być)
- dodatki: cukier puder, świeże lub mrożone owoce/ dżem
Sposób przygotowania:
- olej kokosowy/ masło rozpuszczamy w osobnym naczyniu. Pozostałe składniki blendujemy (można uzyc też miksera) na gładką masę, na końcu dodajemy olej/ masło i całość ponownie mieszamy,
- smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Jeden placuszek = jedna łyżka masy.
- po usmażeniu można posypać cukrem pudrem, owocami lub wysmarować dżemem.
Taką porcją spokojnie nakarmicie 3-4 osoby ;)
SMACZNEGO!
Zobacz inne śniadaniowe propozycje:
→ Przepis na sałatkę z łososiem, fetą i granatem
4 komentarze
Nasze ulubione!
Na takie śniadanie chętnie bym się skusił. ładne zdjęcia :)
Chciałabym, aby ktoś podał mi takie śniadanie do łózka, tak raz na miesiąc, na dopieszczenie. :)
Użyłam zamiast proszku do pieczenia sody oczyszczonej i wyszły baaardzo puszyste.