Sałatka z kozim serem, pomarańczami i szynką parmeńską

by Agnieszka

Ostatnio zaliczyłam wizytę w Ikei i jak obserwujecie mnie na Instagramie to mogliście zauważyć, że nie mogę przejść obojętnie np. obok kolorowych talerzy… :) To taka moja słabość. W mojej szafce jest ich całe mnóstwo i jak to mówią, każdy z innej parafii. Ale przecież potrzebuję ich do blogowej pracy i wykorzystuję je do zdjęć. No jakoś sobie trzeba to wytłumaczyć ;) Takie zakupy działają bardzo pozytywnie, bo razu naszła mnie ochota na kulinarne eksperymenty. Tak też powstała sałatka z kozim serem, pomarańczami i szynką parmeńską. Uwielbiam wszelkie sałatki i taki kombinatoring. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Poniżej przepis.

Składniki: 

  • garść szpinaku i rukoli
  • 1 roladka koziego sera (kupuję w Lidlu lub Biedronce)
  • 3 plastry z czerwonej pomarańczy 
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • słonecznik (wg uznania, ja daję ok. dwie łyżki)
  • oliwa i ocet balsamiczny 

Sposób przygotowania:

  • umyty szpinak i rukolę rozkładamy na talerzu, układamy pokrojone plastry rolady z koziego sera. Plastry pomarańczy kroimy na mniejsze cząstki i dajemy na warzywa, 
  • na małym ogniu, na suchej patelni prażymy słonecznik, co chwilkę mieszając, tak by się nie przypalił. Kolejno posypujemy sałatkę,
  • czas na czipsy z szynki parmeńskiej. Jak je zrobić? Wystarczy dodać porwaną szynką parmeńską na suchą patelnię i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Kilka razy mieszamy i dodajemy do sałatki, 
  • na koniec przygotowaną sałatkę polewamy oliwą i octem balsamicznym.

Sałatkę można serwować z bagietką lub razowym chlebem. Zamiast oliwy i octu balsamicznego możecie też dodać swój ulubiony dressing. 

Zobacz inne moje przepisy:

Domowy hummus pomidorowy z ciecierzycy: świetnie smakuje ze świeżymi warzywami np. ogórek, kalarepa, rzodkiewka lub po prostu jako dodatek do kanapki.

4 przepisy na pyszne i zdrowe śniadania: kanapki z łososiem, z białym serem, kanapki z jajkiem, a może na słodko – owsianka z granatem?

Placuszki jogurtowo – budyniowe: smakują najlepiej z owocami i cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

Luty 2020

Może Ci się również spodobać

15 komentarzy

Wędrówki po kuchni 15 lutego 2020 - 15:31

Wygląda bardzo apetycznie! Takie sałatki dość często goszczą u mnie w domu!

Reply
Agnieszka 18 lutego 2020 - 21:51

U nas też – kombinujemy na wszelkie możliwe sposoby i powiem Ci, że tak najlepiej :)

Reply
Bookendorfina Izabela Pycio 15 lutego 2020 - 16:46

Pewnie, że się skuszę, ostatnio zwiększyłam udział sałatek w menu. :)

Reply
Agnieszka 18 lutego 2020 - 21:52

Wiosna idzie! Zaczną się nowalijki :)

Reply
Matka na Szczycie 15 lutego 2020 - 17:24

Nie lubię koziego sera, za to przepadam za szynką parmeńską, więc może zrobię swoją wersję z oscypkiem :D

Reply
Agnieszka 18 lutego 2020 - 21:52

Hmmm…. to pamiętam, że koziego sera nie lubisz :) Z oscypkiem podejrzewam, że też będzie pyszne!

Reply
Portal Imprezowy - ObslugaImprez.pl 15 lutego 2020 - 18:43

Omijam szynkę, a resztę chętnie skonsumuję. Świetne na imprezę ;)

Reply
Agnieszka 18 lutego 2020 - 21:56

Nie tylko na imprezę – u mnie była na śniadanie ;)

Reply
Zołza z kitką 15 lutego 2020 - 20:26

Zamiast koziego sera – wrzuciłabym mozzarellę, o wiele bardziej za nią przepadam! :)

Reply
Agnieszka 18 lutego 2020 - 21:57

Może wprowadzać wszelkie składnikowe wariacje i doprawiać po swojemu. Mam nadzieję, że sałatkowa inspiracja Ci posłuży :*

Reply
Maria 17 lutego 2020 - 09:45

Ja czekam aż kózki u mojego kolegi podrosną i będę mogła pojechać po kozie mleko. Uwielbiam!

Reply
Sandra 18 lutego 2020 - 09:52

Świetna sałatka, daję tutaj przepis na moją ulubioną również z kozim serem:
150 g świeżego szpinaku baby
kilka liści karbowanej sałaty
100 g orzechów włoskich
200 g winogron np. ogrodowych
300 g koziego sera w roladce
garść natki pietruszki
sok z połówki dużej cytryny
7 łyżek delikatnej oliwy
po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu

Nadaje się zarówno na lekki obiadek, jak również i na kolację :)

Reply
Agnieszka 4 maja 2020 - 08:20

Zrobię następnym razem, bo brzmi pysznie!

Reply
Wędrówki po kuchni 29 lutego 2020 - 16:07

To zdecydowanie moje smaki, wygląda pysznie!

Reply
Agnieszka 4 maja 2020 - 08:20

Tak też smakuje :)

Reply

Zostaw komentarz