Wpisz szukane zagadnienie. Wciśnij ESC, aby anulować.

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i szynką parmeńską

Ostatnio zaliczyłam wizytę w Ikei i jak obserwujecie mnie na Instagramie to mogliście zauważyć, że nie mogę przejść obojętnie np. obok kolorowych talerzy… :) To taka moja słabość. W mojej szafce jest ich całe mnóstwo i jak to mówią, każdy z innej parafii. Ale przecież potrzebuję ich do blogowej pracy i wykorzystuję je do zdjęć. No jakoś sobie trzeba to wytłumaczyć ;) Takie zakupy działają bardzo pozytywnie, bo razu naszła mnie ochota na kulinarne eksperymenty. Tak też powstała sałatka z kozim serem, pomarańczami i szynką parmeńską. Uwielbiam wszelkie sałatki i taki kombinatoring. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Poniżej przepis.

Składniki: 

  • garść szpinaku i rukoli
  • 1 roladka koziego sera (kupuję w Lidlu lub Biedronce)
  • 3 plastry z czerwonej pomarańczy 
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • słonecznik (wg uznania, ja daję ok. dwie łyżki)
  • oliwa i ocet balsamiczny 

Sposób przygotowania:

  • umyty szpinak i rukolę rozkładamy na talerzu, układamy pokrojone plastry rolady z koziego sera. Plastry pomarańczy kroimy na mniejsze cząstki i dajemy na warzywa, 
  • na małym ogniu, na suchej patelni prażymy słonecznik, co chwilkę mieszając, tak by się nie przypalił. Kolejno posypujemy sałatkę,
  • czas na czipsy z szynki parmeńskiej. Jak je zrobić? Wystarczy dodać porwaną szynką parmeńską na suchą patelnię i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Kilka razy mieszamy i dodajemy do sałatki, 
  • na koniec przygotowaną sałatkę polewamy oliwą i octem balsamicznym.

Sałatkę można serwować z bagietką lub razowym chlebem. Zamiast oliwy i octu balsamicznego możecie też dodać swój ulubiony dressing. 

Zobacz inne moje przepisy:

Domowy hummus pomidorowy z ciecierzycy: świetnie smakuje ze świeżymi warzywami np. ogórek, kalarepa, rzodkiewka lub po prostu jako dodatek do kanapki.

4 przepisy na pyszne i zdrowe śniadania: kanapki z łososiem, z białym serem, kanapki z jajkiem, a może na słodko – owsianka z granatem?

Placuszki jogurtowo – budyniowe: smakują najlepiej z owocami i cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK

214 total views, 1 views today

12 Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Takie sałatki dość często goszczą u mnie w domu!

    • U nas też – kombinujemy na wszelkie możliwe sposoby i powiem Ci, że tak najlepiej :)

  2. Pewnie, że się skuszę, ostatnio zwiększyłam udział sałatek w menu. :)

  3. Nie lubię koziego sera, za to przepadam za szynką parmeńską, więc może zrobię swoją wersję z oscypkiem :D

    • Hmmm…. to pamiętam, że koziego sera nie lubisz :) Z oscypkiem podejrzewam, że też będzie pyszne!

  4. Omijam szynkę, a resztę chętnie skonsumuję. Świetne na imprezę ;)

  5. Zamiast koziego sera – wrzuciłabym mozzarellę, o wiele bardziej za nią przepadam! :)

    • Może wprowadzać wszelkie składnikowe wariacje i doprawiać po swojemu. Mam nadzieję, że sałatkowa inspiracja Ci posłuży :*

  6. Ja czekam aż kózki u mojego kolegi podrosną i będę mogła pojechać po kozie mleko. Uwielbiam!

  7. Świetna sałatka, daję tutaj przepis na moją ulubioną również z kozim serem:
    150 g świeżego szpinaku baby
    kilka liści karbowanej sałaty
    100 g orzechów włoskich
    200 g winogron np. ogrodowych
    300 g koziego sera w roladce
    garść natki pietruszki
    sok z połówki dużej cytryny
    7 łyżek delikatnej oliwy
    po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu

    Nadaje się zarówno na lekki obiadek, jak również i na kolację :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.