Co na obiad? Może spaghetti bolognese?

by Agnieszka
Spaghetti

Chyba nikt z nas nie spodziewał się takiego obrotu sprawy i tego co aktualnie dzieje się na świecie. Jest to smutne i przygnębiające, ale dzisiaj nie o tym. Wielu z nas pozostało ze swoimi rodzinami w domu, którą trzeba wyżywić. Być może zdążyliście zrobić zapasy, a może zapasy macie standardowo? Ja zapasy mam zawsze i sprawę nieco ułatwioną, bo jest nas tylko dwie. W tym czasie kryzysu wymyślam dania z produktów, które mam i w najbliższym czasie nie wybieram się do sklepu. Pewnie jak większość mam zapas makaronu, ryżu, kasz i ziemniaków. Podrzucam dzisiaj szybki przepis na spaghetti bolognese. Pewnie nam wystarczy na 2-3 dni. Danie szybkie i lubiane przez większość. 

spaghetti bolognese

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • pół cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, suszona cebula, płatki drożdżowe (jeśli macie)
  • 2-3 łyżki oleju
  • makaron spaghetti (gotujemy wg uznania, ja zawsze za dużo i wychodzi na pół osiedla :))
  • parmezan
  • opcjonalnie: rukola/ roszponka.

spaghetti bolognese

Sposób przygotowania: 

  • obraną cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju. Następnie do cebuli dodaję mięso mielone i mieszam całość. Smażę je około 10-15 minut, aż zbrązowieje
  • kolejno dodaję pomidory z puszki, passatę, przyprawy i gotuję na małym ogniu do zredukowania sosu z pomidorów (ok. 10 min. tak, aż całość zgęstnieje). Jeśli masz to można dodać też ze dwie łyżki płatków drożdżowych – doda smaku i sprawi, że sos będzie gęstszy
  • makaron standardowo gotuję w lekko osolonej wodzie. Następnie wykładam na talerz, polewam sosem, posypuję startym parmezanem i dekoruję rukolą lub roszpunką. Jeśli masz bazylię, to też może być! Zamiast parmezanu można podać żółty ser lub płatki drożdżowe.

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

Jeśli sosu wyszło za dużo, to możesz go zamrozić w małych pojemniczkach. Będzie jak znalazł na obiad w dniu, w którym nie będziesz miała czasu (lub ochoty) na gotowanie.
 

Zobacz inne obiadowe przepisy:

leczo z dyni – szybkie, przepyszne i jednogarnkowe danie
 
 
 
 
 
FOLLOW ME ON INSTAGRAM & FACEBOOK
Marzec 2020
 

Może Ci się również spodobać

11 komentarzy

Amelia 17 marca 2020 - 13:49

Wieki nie jadłam domowego spaghetti :) Teraz trudno znaleźć w sklepie mięcho, więc na razie korzystam z tego, co mam w zamrażarce, a nie ma już tego za dużo.

Reply
Agnieszka 17 marca 2020 - 14:30

Ja właśnie miałam mięso w zamrażarce… ale w wersji bezmięsnej tej jest pyszne :)

Reply
Monika 20 marca 2020 - 13:51

Spaghetti w wersji bezmięsnej? Jak to? Zdradź mi sekret!

Reply
Joanna Płomienna 19 marca 2020 - 20:03

Aktualnie może być ciężko zrealizować przepis xD Poproszę przepis na obiad z kryzysowych składników, haha :D

Reply
Agnieszka 30 marca 2020 - 23:52

Coś wymyślę :)

Reply
Aga 23 marca 2020 - 16:51

Super dzięki za pomysł na obiad. A tak z innej beczki miałaś zrobic post o ciuszkach z SH kiedyś tam pamiętam, może jakaś stylizacja fajna za grosze? Chyba do końca świata nie zostaniemy w domu!

Reply
Agnieszka 30 marca 2020 - 23:54

Ehhh… oby nie! Choć sytuacja nie jest ciekawa. Tak, miałam zrobić taki wpis, ale ciężko się zebrać. Aktualnie walczę ze sobą, by się nie dołować i czymś zająć głowę. Ale zobacz ten wpis: https://www.mylifestyle.com.pl/2019/11/najpiekniejsza-sukienka-jaka-kupilam-w-second-handzie-kilka-slow-o-zakupach.html. Pozdrowienia :*

Reply
Marta 25 marca 2020 - 06:38

Oj dawno już nie mialam na obiadek spaghetti i nabrałam ochoty na makaron. Narobilaś mi tutaj smaka :) Tak wiec dzisiaj pewnie coś sobie przyrządzę, szczególnie, ze wszystkie składniki do spaghetti mam w swojej szafce kuchennej.
Sama rownież gotuję o wiele większa porcję makaronu, jednak u mnie nic sie nie zmarnuje oraz wkładam ten makaronik potem z sosem do pojemnika i do lodówki. Na następny dzień mozna spokojnie odgrzać i wychodzi smaczna przekąska :)

Reply
Agnieszka 30 marca 2020 - 23:55

Tak, też tak działam, gdy zostanie mi więcej. Takie zapasy na czarną godzinę ;)

Reply
Marysia 25 marca 2020 - 10:25

Zrobiłam ten przepis, wyszedł przepyszny.

Reply
Agnieszka 30 marca 2020 - 23:52

Cieszę się!! :)

Reply

Zostaw komentarz