Pasta z zielonego groszku

by Agnieszka
Pasta z zielonego groszku

Ciekawa jestem jak odnajdujesz się w tych “nowych, innych” czasach. My kolejny tydzień siedzimy w domu i w kółko: praca, gotowanie, jedzenie, sprzątanie, spanie, gotowanie, gotowanie, sprzątanie, jedzenie, praca… I szczerze Ci powiem, że najgorszy był pierwszy tydzień. Musiałam sobie to wszystko poukładać w głowie, a teraz zajęłam się robotą, by nie myśleć i działam. Także, nie zdziw się, że zakładka kuchnia będzie tętniła życiem i pojawi się wiele przepisów w ramach kryzysowego gotowania. Ograniczam chodzenie na zakupy i powiem Ci, że od 12 marca byłam w sklepie dwa razy i na razie się nie wybieram. Korzystam z kuchennych zapasów, kombinuję, testuję i próbuję. Na szczęście wszystko wychodzi i jedzenia nie marnuję. Zdarza się też gotowanie z resztek, co wychodzi naprawdę nieźle. Królują makarony, ciasta i ciasteczka, ziemniaki, zupy, kasze i pasty warzywne, które robi się w 3 minuty. Pasty do kanapek na śniadanie lub kolację. Dzisiaj zdradzam przepis na pastę z zielonego groszku, która jest pyszna i z pewnością odnajdzie się na Wielkanocnym stole, która jest tuż tuż… 

Pasta z zielonego groszku

 

Składniki:

  • puszka groszku konserwowego 
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól, pieprz wg uznania
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • odlewamy wodę z groszku i przesypujemy go do blendera
  • dodajemy jogurt, czosnek, majonez, sok z cytryny i przyprawy. Całość dokładnie blendujemy i tak na dobrą sprawę to wszystko. Smarujemy pastą kanapki, można posypać szczypiorkiem. Można podawać z jajkiem. Takie śniadanie jest bardzo sycące, no i pyszne. 

SMACZNEGO!

Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

A Ty? Lubisz kombinować w kuchni czy stawiasz na sprawdzone przepisy? Daj znać jakie zapasy są w Twoich kuchennych szafkach i jak wygląda Twoje kryzysowe gotowanie. 

Do następnego!

Może Ci się również spodobać

6 komentarzy

Asia 4 kwietnia 2020 - 17:33

Uwielbiam zielony groszek i dodaje go wszędzie gdzie się da. Na pewno wyprobuje ☺️

Reply
Ann 5 kwietnia 2020 - 14:02

Pasta wygląda bardzo apetycznie :)

Reply
Joanna 6 kwietnia 2020 - 10:07

Mniam! Zapisuję sobie ten przepis, bo nie jest trudny, a wygląda pysznie! Już dawno miałam zrobić pastę z groszku, ale jakoś nigdy się nie złożyło.

Reply
Agnieszka 7 kwietnia 2020 - 17:15

Tak, przepis jest banalny! :) Takie lubię najbardziej. W takim razie smacznego :)

Reply
Iwona 9 kwietnia 2020 - 08:54

Przepis jest wręcz banalny :) Właśnie spróbowałam i zajadam się! Przepyszna jest ta pata! Ja dodałam jeszcze natki pietruszki, ale tylko do posypania ;)

Reply
Kornelia 9 kwietnia 2020 - 10:40

Polecam! Cudowny jest ten przepis :) Pasta jest pyszna i trafia do mojego przepiśnika!

Reply

Zostaw komentarz