Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

by Agnieszka
Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

Święta Wielkanocne mamy w toku. Te Święta są inne niż wszystkie, bo epidemia zamknęła nas w domach. Mimo to staramy się pielęgnować tradycje i zwyczaje. Na naszym stole zagościł żur, świąteczny obiad, babki i pisanki. Bez ciśnienia, stresów, nadmiernych zakupów. Takie święta w wersji slow. To dzisiaj też zrobiłam pasztet z soczewicy, kaszy i marchewki. Pasztet inny niż zwykle. Nie jestem wegetarianką i nigdy pewnie nie będę, ale tradycyjna wersja pasztetu nieco mnie przeraża, dlatego powstał ten – nafaszerowany soczewicą, kaszą jaglaną i warzywami. Przyznaję, że mocno eksperymentowałam i wiesz co, wyszło naprawdę pysznie! 

Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

Składniki (na jedną keksówkę):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2 duże marchewki
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej (część do obsypania keksówki, a resztę do masy)
  • olej do podsmażenia warzyw (ok. pół szklanki)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku

Pasztet wegetariański

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją w świeżej wodzie. Czas gotowania to ok. 20 minut. Ma być bardzo miękka, wręcz papkowata. Kaszę gotuj przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. 
  2. Marchewkę i cebulkę utrzyj na tarce (grube oczka) i podsmaż przez kilka minut na oleju przez, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Często mieszaj i dodawaj oleju jeśli zobaczysz, że warzywa go już wchłonęły. 
  3. Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  4. Następnie wszystkie składniki wraz z przyprawami dokładnie wymieszaj w dużej misce. 
  5. Przełóż masę do keksówki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. 
  6. Koniec – smacznego! 

Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

A Ty? Lubisz eksperymentować w kuchni czy wybierasz tradycyjne przepisy?

Może Ci się również spodobać

16 komentarzy

Magdalena 12 kwietnia 2020 - 23:55

Takie pasztety uwielbiam. Zdrowe, aromatyczne… Kiedyś wypróbuję. Ja zapraszam na pasztet z selera i pieczarek.

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:56

U mnie seler odpada, ale te pieczarki! Muszę spróbować następnym razem takiej kombinacji

Reply
Instytutdesignu 13 kwietnia 2020 - 07:05

Często go robię. Domownicy go uwielbiają.

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:56

O i super :)

Reply
Bookendorfina Izabela Pycio 13 kwietnia 2020 - 07:34

Ciekawa jestem, jak moja rodzinka zareaguje na smak takiego pasztetu, przepis chętnie wykorzystam. :)

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:57

Moja córka co ma stały repertuar jedzeniowy i pasztet nie przechodzi. Póki co ;)

Reply
Anna 13 kwietnia 2020 - 12:01

Smakowity widok!
Uwielbiam wegetariańskie pasztety. Często piekę je w prezencie dla Przyjaciół.

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:58

Ale fajnie! PS. Ja też rozdaję, bo nie jestem w stanie sama tyle zjeść, a gotować i piec lubię :)

Reply
Angelika F 13 kwietnia 2020 - 16:54

Ja lubię klasykę, ale od czasu do czasu lubię poeksperymentować

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:59

Odrobina szaleństwa zawsze spoko :)

Reply
Irek 14 kwietnia 2020 - 08:38

Dla mnie pasztet to jednak z mięsa, najlepiej z kaczki

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:55

Oj to już zupełnie nie moje smaki. Pozdrowienia :)

Reply
Marta 16 kwietnia 2020 - 11:50

Ja nie jestem fanką takich eksperymentów, pasztet to ma być pasztet :)

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:54

Rozumiem, też tak kiedyś myślałam. Z wiekiem mi się to zmienia ;)

Reply
Lift 16 kwietnia 2020 - 12:11

Sam nie wiem co o tym sądzić, bez mięsa?

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2020 - 15:53

Bez :) Spróbuj przy najbliższej okazji, bo inaczej to ciężko ocenić.

Reply

Zostaw komentarz