Drożdżowa chałka z kruszonką

by Agnieszka
Drożdżowa chałka z kruszonką

Jeśli obserwujesz mój Instagram to wiesz, że pracuję nad swoim pierwszym ebookiem. Jest to zajęcie bardzo pracochłonne! Dłubaniny co nie miara! Wydawało mi się, że skończyłam tydzień temu. Ale dwie bardzo życzliwe mi dusze rzuciły okiem na moje dzieło i muszę nanieść małe poprawki. Także jeszcze chwila… Jednak już dzisiaj zdradzam przepis na coś pysznego i domowego. Przepis na drożdżową chałkę z kruszonką, która idealnie smakuje z masłem lub z dżemem. 

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • pół szklanki mleka w temp. pokojowej
  • 2 jaja (jedno do chałki, drugie do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • 45 g cukru
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  

Składniki na kruszonkę:

  • 10 g cukru waniliowego (1 duża łyżka)
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła

Drożdżowa chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką

Sposób przygotowania:

  • w rondelku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki: mąkę, suche drożdże, mleko, 1 jajko, cukier, sól. Wszystko energicznie musisz wyrobić. Dodaj przestudzone masło i całość ponownie zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i przykryj ściereczką. Pozostaw masę w ciepłym miejscu na ok. 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • ponownie kilka razy zagnieć ciasto, podziel na 3 części. Z każdej części uformuj długie paski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę złącz i zapleć warkocz. Przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło
  • połącz ze sobą składniki na kruszonkę. Całość zagnieć palcami. Jeśli kruszonka jest za mokra dodaj mąki, jeśli za sucha to dodaj masła
  • chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie kruszonką. Pozostaw ją jeszcze pod przykryciem na około 30 minut. Podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzej na 180 stopni C i piecz przez 35 minut.

Drożdżowa chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką

I to wszystko. Dopóki nie spróbujesz, to wierz mi na słowo – pyszniejszej chałki nie jadłam :)

SMACZNEGO!

 

  •  

Może Ci się również spodobać

6 komentarzy

Agnieszka 28 maja 2020 - 07:41

Brzmi pysznie, przypomina mi smaki dzieciństwa

Reply
Agnieszka 16 czerwca 2020 - 23:03

Zdecydowanie :)

Reply
Bookendorfina Izabela Pycio 28 maja 2020 - 11:57

Oczywiście, że przepis podchwytuję, zdecydowanie słodka propozycja dla mojego taty. :)

Reply
Agnieszka 16 czerwca 2020 - 23:03

Daj znać czy smakowało!

Reply
Cztery Fajery - blog kulinarny 16 czerwca 2020 - 21:01

Bardzo dawno nie piekłam chałki, ale chyba skuszę się na wypiek w najbliższy weekend.

Reply
Agnieszka 16 czerwca 2020 - 23:03

Rób! Nie pożałujesz! :D

Reply

Zostaw komentarz