Kryzysowe gotowanie: zapiekanka z ziemniakami

by Agnieszka
Zapiekanka ziemniaczana

A mówiłam, że będzie dużo przepisów? Mówiłam :) Siedzimy w domu, dużo gotujemy i pieczemy. Niektóre przepisy powstają z tzw. resztek. Ostatni hit to kombinowana zapiekanka ziemniaczana. Takie kryzysowe gotowanie z małej ilości składników. Wyszło przepysznie! Zwykle tego typu zapiekanki robiłam z makaronem, ale z poprzedniego dnia zostały mi ugotowane ziemniaki i postanowiłam je wykorzystać. Nie marnujemy jedzenia, tylko szukamy nowych, smakowitych rozwiązań. 

Składniki:

  • parę ugotowanych ziemniaków, ja miałam 4 większe sztuki
  • kawałek kiełbaski, boczku lub szynki – zależy co masz w lodówce. Pierś z kurczaka też może być
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki
  • utarty, żółty ser – do posypania góry
  • 1 łyżka oleju

Zapiekanka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  • naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż pokrojone w plasterki ziemniaki
  • kiełbaskę, boczek lub szynkę podsmaż razem z posiekaną w kostkę cebulką – całość ma się zarumienić. Później tym posyp ziemniaki
  • przygotuj sos jajeczny: roztrzepane jajko połącz ze śmietanką i przyprawami. Sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki
  • posyp żółtym serem 
  • piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Góra zapiekanki ma być lekko przyrumieniona
  • można udekorować jakąś zieleniną.

Podałam wszystkie składniki i proporcje jakie my miałyśmy. Oczywiście działaj wg uznania – możesz dodać więcej mięsa, ziemniaków lub sera. To jest przepis kombinowany, więc nie trzymaj się mocno reguł. PS. Z makaronem też wyjdzie pysznie!

SMACZNEGO!

 

Może Ci się również spodobać

3 komentarze

Roksana www.kopanina.pl 26 maja 2020 - 11:25

Właśnie znalazłam pomysł na obiad. Lodówka prawie pusta, ale te składniki jeszcze mam!

Reply
Agnieszka 28 maja 2020 - 23:33

:) o i mnie jutro czeka gotowanie z resztek ;)

Reply
Aga 5 października 2020 - 12:08

Wygląda pysznie! W tygodniu korzystam z diety pudełkowej, ale na weekend gdy lodówka prawie pusta takie danie jest idealne! Dzięki za przepis :)

Reply

Zostaw komentarz