Przepis na guacamole

by Agnieszka
Guacamole

Kocham guacamole, hummusy, inne pasty i sosy. Guacamole to najczęściej mój dodatek do śniadaniowych kanapek i szczerze, to mogłabym jeść je w kółko! Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a smakuje wybornie. 

Guacamole możesz dodać do:

  • zdrowego śniadania
  • jako imprezową przekąskę z nachosami
  • do sałatek, tortilli i innych meksykańskich dań

Pamiętaj, że z twardego awokado guacamole nie zrobisz. Awokado musi być miękkie i dojrzałe. W sklepie najcześciej kupisz je twarde i nie nadające się jeszcze do jedzenia. Awokado musi poleżeć w domu kilka dni, nim nada się do spożycia. Po przekrojeniu awokado na pół skórka powinna bez problemu odchodzić od miąższu. Do przygotowania guacamole nie używaj blendera, ani miksera. Awokado trzeba rozgnieść widelcem.

Składniki:

  • dojrzałe, miękkie awokado
  • 1 duży pomidor lub kilka małych koktajlowych
  • pół cebuli
  • pół cytryny/ limonki
  • sól, papryka wędzona, papryka słodka – przyprawy dodaj do smaku
  • wegański boczek do posypania

Sposób przygotowania:

  • awokado przetnij na pół, usuń pestkę, miąższ możesz wydrążyć za pomocą łyżki lub ściśnij dłonią połówkę awokado – jeśli jest dojrzałe, powinno bez problemu oddzielić się od skórki, pognieć widelcem
  • cebulę i pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado
  • dodaj sól, paprykę i wyciśnięty sok z cytryny/ limonki (do smaku), całość dobrze wymieszaj
  • pastę nałóż na kanapkę, posyp wegańskim boczkiem – choć to nie jest konieczne

Tak naprawdę to tyle roboty. Niezwykle zdrowo i smacznie!

 

Może Ci się również spodobać

1 comment

Majka 19 lutego 2021 - 12:56

Oooo tak, guacamole najlepsze na świecie, kocham w każdej postaci <3

Reply

Zostaw komentarz