Na Wielkanoc: faszerowane jajka z szynką

by Agnieszka
jajka faszerowane

Faszerowane jajka z szynką to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przekąsek, która może znaleźć się na wielkanocnym stole. Wystarczą jajka, dobra, podwędzana szynka, szczypiorek i majonez – u mnie króluje Kielecki, ale Ty wybierz swój ulubiony. 

Składniki 6 szt.:

  • 3 jajka ugotowane na twardo (czas gotowania max. 10 minut)
  • kilka plastrów podwędzanej szynki (ja dałam 5 plasterków)
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka na twardo zalej zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Zbij skorupki – wtedy jajka ładnie się obiorą. Obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka i przełóż je do misy.
  2. Żółtka zgnieć widelcem. Drobno pokrój szynkę i szczypiorek. 
  3. Dodaj sól, pieprz, majonez i jogurt.
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Białka jaj napełnij farszem, udekoruj zieleniną i warzywami. 

Wskazówka: jeśli masz bardzo świeże jajka możesz dodać do gotującej wody pół łyżeczki soli. Będą się lepiej obierać. 

SMACZNEGO!

Wielkanoc

Wielkanoc

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:

Żurek 

Babkę ziemniaczaną

Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

Pasta z zielonego groszku

Może Ci się również spodobać

Zostaw komentarz