Faszerowane jajka z szynką to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przekąsek, która może znaleźć się na wielkanocnym stole. Wystarczą jajka, dobra, podwędzana szynka, szczypiorek i majonez – u mnie króluje Kielecki, ale Ty wybierz swój ulubiony.
Składniki 6 szt.:
- 3 jajka ugotowane na twardo (czas gotowania max. 10 minut)
- kilka plastrów podwędzanej szynki (ja dałam 5 plasterków)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka na twardo zalej zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Zbij skorupki – wtedy jajka ładnie się obiorą. Obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka i przełóż je do misy.
- Żółtka zgnieć widelcem. Drobno pokrój szynkę i szczypiorek.
- Dodaj sól, pieprz, majonez i jogurt.
- Całość dokładnie wymieszaj. Białka jaj napełnij farszem, udekoruj zieleniną i warzywami.
Wskazówka: jeśli masz bardzo świeże jajka możesz dodać do gotującej wody pół łyżeczki soli. Będą się lepiej obierać.
SMACZNEGO!