Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy żyliśmy nadzieją, że nie będzie powtórki z zeszłego roku… jednak mamy kolejny lockdown i mam wrażenie, że odrobinę przyzwyczailiśmy się do istniejącej rzeczywistości. W większości nadchodzące Święta spędzimy z dala od bliskich, w swoich domowych zakątkach. Niemniej jednak celebrujmy najbliższy czas, niech dom wypełni się wielkanocnymi smakami i zapachami.
Przygotowałam kilka prostych przepisów, które mam nadzieję, zagoszczą na Twoim stole. Żurek, faszerowane jajka z szynką lub z pieczarkami, babka ziemniaczana, pasztet z soczewicy i marchewki, sałatka warzywna, pasta z zielonego groszku i domowe słodkości – to wszystko znajdziesz na moim blogu.
Dziś czas na pierwszy przepis: babka ziemniaczana z dodatkiem kwaśniej śmietany, szczypiorku posypaną boczkiem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g boczku parzonego
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- po 1 łyżeczce: majeranku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- śmietana lub jogurt naturalny
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni (nie dodaję całości do masy ziemniaczanej. Trochę zostawiam do posypania upieczonej babki)
- piekarnik nastaw na 180°C
- obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, jeśli będzie potrzeba delikatnie odciśnij wodę
- dodaj jajka, mąkę, boczek, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj
- przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj masę
- piecz przez 1h 30 min.
- po upieczeniu zostaw babkę w piekarniku, by trochę ostygła
- pokrój na grubsze plastry, podawaj ze śmietaną lub jogurtem, posyp usmażonym boczkiem i szczypiorkiem
SMACZNEGO!