Na Wielkanoc: przepis na babkę ziemniaczaną

by Agnieszka
Babka ziemniaczana

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy żyliśmy nadzieją, że nie będzie powtórki z zeszłego roku… jednak mamy kolejny lockdown i mam wrażenie, że odrobinę przyzwyczailiśmy się do istniejącej rzeczywistości. W większości nadchodzące Święta spędzimy z dala od bliskich, w swoich domowych zakątkach. Niemniej jednak celebrujmy najbliższy czas, niech dom wypełni się wielkanocnymi smakami i zapachami. 

Przygotowałam kilka prostych przepisów, które mam nadzieję, zagoszczą na Twoim stole. Żurek, faszerowane jajka z szynką lub z pieczarkami, babka ziemniaczana, pasztet z soczewicy i marchewki, sałatka warzywna, pasta z zielonego groszku i domowe słodkości – to wszystko znajdziesz na moim blogu.

Dziś czas na pierwszy przepis: babka ziemniaczana z dodatkiem kwaśniej śmietany, szczypiorku posypaną boczkiem. 

babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g boczku parzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • po 1 łyżeczce: majeranku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni (nie dodaję całości do masy ziemniaczanej. Trochę zostawiam do posypania upieczonej babki)
  • piekarnik nastaw na 180°C
  • obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, jeśli będzie potrzeba delikatnie odciśnij wodę 
  • dodaj jajka, mąkę, boczek, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj
  • przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj masę
  • piecz przez 1h 30 min. 
  • po upieczeniu zostaw babkę w piekarniku, by trochę ostygła
  • pokrój na grubsze plastry, podawaj ze śmietaną lub jogurtem, posyp usmażonym boczkiem i szczypiorkiem

SMACZNEGO!

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

 

Może Ci się również spodobać

Zostaw komentarz