Na Wielkanoc: przepis na żurek

by Agnieszka
żurek

Dzisiaj zdradzam przepis na pyszny żurek. Taki z białą i wędzoną kiełbasą, boczkiem, czosnkiem i grzybami. Żurku nie gotuję zbyt często i zazwyczaj od święta. A teraz jest ku temu doskonała okazja. Z żurkiem to trochę tak jak z rosołem. Każdy ma swój przepis. Spróbuj mojego, może przypadnie Ci do gustu? 

Sposób przygotowania: 

  • żurek w butelce (zakwas)
  • 20 g grzybów suszonych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 cienkie kiełbasy wędzone
  • 4 cienkie kiełbasy białe
  • cebula
  • 5 ziemniaków 
  • 2 marchewki
  • liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 250ml maślanki
  • 100 ml śmietany 30%
  • jajka 

żurek

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Na małe kawałki pokrój kiełbasę i boczek, dodaj do cebuli. Smaż przez parę minut, aż całość uzyska lekko złoty kolor. 
  2. Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw je na ok. 30 minut. Później zagotuj – koniecznie w tej samej wodzie.
  3. Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki. Całość podgotuj w dużym garnku. Dodaj grzyby – co ważne wraz z wodą, w której się gotowały. Kolejny krok: dodaj cebulę, kiełbasę i boczek. 
  4. Czas na przyprawy! Dodaj do całości: liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz – do smaku. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. 
  5. Dobrze wymieszaj zakwas w butelce i dodaj do gotującego się wywaru. 
  6. Po ok. 15 minutach gotowania dodaj śmietanę i maślankę. 
  7. Podawaj z jajkami i chlebem.

Wskazówka: aby uniknąć zważenia się śmietany i maślanki wymieszaj ją w osobnym rondelku z łyżką gorącego żurku. Kolejno przelej do całości. 

żurek

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:

Faszerowane jajka z szynką 

Babkę ziemniaczaną

Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

Pasta z zielonego groszku

Może Ci się również spodobać

Zostaw komentarz