Dzisiaj zdradzam przepis na pyszny żurek. Taki z białą i wędzoną kiełbasą, boczkiem, czosnkiem i grzybami. Żurku nie gotuję zbyt często i zazwyczaj od święta. A teraz jest ku temu doskonała okazja. Z żurkiem to trochę tak jak z rosołem. Każdy ma swój przepis. Spróbuj mojego, może przypadnie Ci do gustu?
Sposób przygotowania:
- żurek w butelce (zakwas)
- 20 g grzybów suszonych
- 100 g boczku wędzonego
- 3 cienkie kiełbasy wędzone
- 4 cienkie kiełbasy białe
- cebula
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 250ml maślanki
- 100 ml śmietany 30%
- jajka
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Na małe kawałki pokrój kiełbasę i boczek, dodaj do cebuli. Smaż przez parę minut, aż całość uzyska lekko złoty kolor.
- Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw je na ok. 30 minut. Później zagotuj – koniecznie w tej samej wodzie.
- Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki. Całość podgotuj w dużym garnku. Dodaj grzyby – co ważne wraz z wodą, w której się gotowały. Kolejny krok: dodaj cebulę, kiełbasę i boczek.
- Czas na przyprawy! Dodaj do całości: liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz – do smaku. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
- Dobrze wymieszaj zakwas w butelce i dodaj do gotującego się wywaru.
- Po ok. 15 minutach gotowania dodaj śmietanę i maślankę.
- Podawaj z jajkami i chlebem.
Wskazówka: aby uniknąć zważenia się śmietany i maślanki wymieszaj ją w osobnym rondelku z łyżką gorącego żurku. Kolejno przelej do całości.
Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:
→ Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki